07:46 / 14.12.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Prvi u svijetu pokrećemo nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća

-

-

Foto: - / -

Više od dvije trećine bolesnika otkriva se u fazi kada se rak više ne može kirurški odstraniti, nego se može liječiti samo kemoterapijama.
U Hrvatskoj se od iduće godine pokreće program ranog otkrivanja raka pluća, koji je u nas najčešća vrsta raka kod muškaraca i treća najčešća kod žena i od kojeg svake godine oboli oko 3000 osoba.

O tome što program donosi, komu će slati pozive i što će se dogoditi u slučaju neodaziva u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" govorili su prof. dr. sc. Marko Jakopović iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb i dr. sc. Mario Šekerija, voditelj Odjela za maligne bolesti HZJZ-a.

Ovakav nacionalni program bit će prvi u svijetu, a njegov je cilj otkriti što više bolesnika s karcinomom pluća u ranoj fazi kada je još izlječiv. Problem je što karcinom pluća ima simptome kada je već u uznapredovaloj fazi pa se bolesnici jako kasno javljaju liječniku. Više od dvije trećine bolesnika otkrije se u fazi kada se rak više ne može kirurški odstraniti, nego se može liječiti samo kemoterapijama.

Program bi trebao početi u veljači. Ideja je da s CT-ima niske doze zračenja diljem Hrvatske u 10 gradova i 14 centara pokušamo naći ciljanu skupinu bolesnika. Rizična skupina su pušači stariji od 50 godina koji će biti pozvani da se jave na pregled. Uključeni su liječnici obiteljske medicine, koji bi trebali uputiti rizičnu populaciju u te centre da se napravi CT, objasnio je pulmolog Marko Jakopović.

HZJZ će pratiti što se događa s podacima o raku pluća u Hrvatskoj uz nadu da će se otkriti što više bolesnika u ranom stadiju bolesti, smanjiti mortalitet u budućnosti te poboljšati preživljavanje, kazao je Mario Šekerija.

Prema najnovijim podacima, u 2018. rak pluća po broju novih slučajeva više neće biti na prvome mjestu, prestići će ga rak prostate. No dok kod muškaraca vidimo blagi pad novooboljelih, kod žena imamo golem porast, što je rezultat pušenja u posljednjih 30 godina, otkrio je Šekerija.

Doktor Jakopović napomenuo je da su ciljana skupina u ovom programu  muškarci i žene stariji od 50 godina pa ih je često teško uvjeriti da im je nužan pregled: Svi koji puše, kašlju i misle da je normalno da kašlju kada puše, no svatko tko kašlje od 3 do 4 tjedna, trebao bi se javiti liječniku kako bi se napravila spirometrija i rendgen pluća.

Dio ovoga nacionalnog programa bit će škola nepušenja jer, kako je objasnio Mario Šekerija, sve što se pokuša napraviti kako bi se poboljšala situacija vezano uz rak pluća ima svoje mjesto. S raznih strana se može utjecati na to da se prognoza i epidemiološki značaj ove teške bolesti poboljšaju, kaže.

Što se tiče lijekova, doktor Jakopović je istaknuo da ih za karcinom pluća ima puno i Hrvatska je 1. ožujka ove godine uvrstila na listu velik broj modernih lijekova - od ciljane terapije do imunoterapije pa je napokon naša zemlja jako blizu svim svjetskim standardima. U kombinaciji s dosadašnjim metodama liječenja, očekujemo da ćemo prvi put većem broju bolesnika s rakom pluća tu bolest pretvoriti u kroničnu, poručio je Jakopović.

Ovakvim ranim probirom, agresivnom borbom protiv duhanskih proizvoda i edukacijom o štetnosti pušenja već od vrtićke dobi i novim terapijama za rak pluća moguće je da će se njegova pojavnost i smrtnost znatno smanjiti, poručili su gosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!