16:50 / 01.03.2019.

Autor: M.Š./Hina

Prvi vatrogasni brod u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Sveti Florijan", 925 tisuća kuna vrijedan prvi vatrogasni brod u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, svečano je u petak u dubrovačkoj staroj gradskoj luci dodijeljen Javnoj vatrogasnoj postrojbi Mljetu.
"Sveti Florijan", 925 tisuća kuna vrijedan prvi vatrogasni brod u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, svečano je u petak u dubrovačkoj staroj gradskoj luci dodijeljen Javnoj vatrogasnoj postrojbi Mljetu.

Brod dug 9,8 metara i širok 3,2 metra izgrađen je u radionici splitske tvrtke "Damor", a registriran je na osam članova posade. Opremljen je bacačem pjene za gašenje s mora i na nepristupačnim terenima.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić tom je prigodom rekao  kako će brod služiti za obranu od požara i u slučaju onečišćenja u pomorskim nesrećama.

- Brod izgleda jako kvalitetno. Može se nositi sa svim vremenskim prilikama na moru pa očekujemo da će potpuno odgovoriti svojoj svrsi. Dodijelili smo ga JVP Mljetu, ali će služiti u cijelom akvatoriju županije. Uskoro stiže i drugi brod, koji je naručio Grad Dubrovnik, pa ćemo prvi put imati snažnu komponentu protupožarne zaštite na moru, istaknuo je Dobroslavić.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović je rekao kako će vatrogasci zahvaljujući tom brodu biti još brži i učinkovitiji u intervencijama na moru.

- Došao je u prave ruke jer je postrojba na Mljetu to zaslužila svojim radom. Ima svu potrebnu opremu, a i vatrogasci će na njemu biti sigurniji. Samo lani smo imali tri teške intervencije na moru, a sve je više i marina i brodova. Kad u Dubrovnik u svibnju stigne još jedan brod, bit će to prekrasna kombinacija za još bolju koordinaciju, istaknuo je Simović.

Zapovjednik JVP Mljeta Mario Dabelić je rekao da brod ima sjajne maritimne sposobnosti, što ga čini odličnim za sve vrste intervencija na moru.

- Bit će učinkovit ne samo u gašenjima požara uz obalu, već i na brodicama. Ovo je velik projekt i za otok i za županiju, izjavio je Dabelić, a načelnik Općine Mljeta Đivo Market je istaknuo da općina ima vrlo dobro organizirano vatrogastvo.

- Nadam se da brod nećemo morati puno koristiti u lošim situacijama nesreća i ugroze ljudskih života, rekao je Market.

Dubrovačko-neretvanska županija nabavila je brod preko 8,6 milijuna kuna vrijednog EU projekta "AdriaMORE" iz programa prekogranične suradnje "Interreg Hrvatska Italija".

Vrijednost projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju iznosi 1,35 milijuna kuna, a 85 posto ga financira Europski fond za regionalni razvoj.

Video: Grgo Jelavic/PIXSELL 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!