15:09 / 01.02.2021.

Autor: HRT/Hina

Psi bez nadzora u Istri ugrizli muškarca i dijete, jedan usmrtio mačku

ilustracija

ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

U Istri su proteklih dana psi bez nadzora ugrizli muškarca i dijete, a jedan je u dvorištu usmrtio mačku, izvijestila je istarska policija, upozoravajući vlasnike da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom.

Prema policijskim podacima kod mjesta Jukini na području općine Sv. Petar u Šumi, njemački ovčar nepoznatog vlasnika je došao do dvorišta 44-godišnjaka i ugrizao ga za ruku. Muškarac je zatražio liječničku pomoć te je utvrđeno da je lakše ozlijeđen.

Lakše je ozlijeđeno i dijete koje je na igralištu u Ulici Jasne Crnobori u Puli, napao haski. Pas bez nadzora, zasad nepoznatog vlasnika, došao je do djece koja su se igrala te je skakao po njima, a jednog dječaka ugrizao za obje ruke i lakše ozlijedio. U oba slučaja policija utvrđuje vlasnika pasa.

Policija je u petak oko devet sati zabilježila i incident u naselju Volme na području Banjola u općini Medulin kada je 74-godišnjakinja šetala njemačkog ovčara bez povodca te je pas u jednom trenutku utrčao u dvorište 42-godišnjakinje, gdje je usmrtio jednu mačku, drugu je ozlijedio, dok je vlasnicu mačaka pokušao napasti, no žena je uspjela pobjeći u kuću. Zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, 74-godišnjakinji je naplaćena novčana kazna, a policija će o događaju obavijestiti i mjerodavnu veterinarsku inspekciju.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, policija upozorava vlasnike da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, moraju poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje.

- Potrebno je da vlasnici pasa zbog ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, prilikom šetnje koriste povodac za životinje i brnjicu, ako je riječ o opasnim psima - naveli su iz istarske policije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!