20:11 / 24.02.2020.

Autor: B.A./HRT

Psihijatar o spaljivanju: "Nema opravdanja, to nije humor"

-

-

Foto: - / -

Psihologinja i pedagoginja Dubravka Miljković rekla je da je spaljivanje lutke istospolnog para s djetetom tužan događaj
Psihologinja i pedagoginja Dubravka Miljković sa Sveučilišta u Zagrebu rekla je da je spaljivanje lutke istospolnog para s djetetom na karnevalu u Imotskom tužan događaj.

- Milanović traži javnu ispriku, Dugine obitelji i neki političari pišu kaznene prijave
- Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog "krnje"

- Stvarno treba povući crtu između onoga što jest satira i onoga što je govor mržnje, rekla je Miljković večeras u HRT-ovoj emisiji Tema dana komentirajući događaj koji je osudio državni vrh i zbog kojeg je najavljena kaznena prijava protiv organizatora. Pohvalila je reakciju političara koji su osudili događaj.

Psihijatar Ante Bagarić iz Klinike za psihijatriju Vrapče rekao je da se u ovom slučaju debelo prešla granica između satire i govora mržnje, a prvenstveno zbog djeteta.

- Ono što je valjda jasno jest da nekakvo dijete, simbol djeteta, koje bi trebalo biti udomljeno, gori. Oko toga u Hrvatskoj valjda nitko ne bi trebao imati dilema da je to nešto što se ne treba ponoviti, da je to nešto strašno, rekao je Bagarić.

- To je nešto što je grozno i za što nema nikakvog opravdanja. To nije humor, to nije karneval, dodao je.

Naglasio je da je i simbolička agresija prema djeci nedozvoljena te da je bilo kakvo prikazivanje agresije prema djeci "katastrofa".

Bagarić je rekao da imamo poruke tolerancije, razumijevanja i mržnje i da ćemo to uvijek imati, ali da je važno da se odredimo u kojem smjeru idemo.

Miljković je rekla da trebaju uslijediti konkretne akcije.

- Da bi bilo kakva sankcija bila efikasna, treba biti oštra. Inače tu nema efekata, za dva dana će se pojaviti nešto slično, rekla je Miljković.

Bagarić je rekao da bi, da je na mjestu organizatora, već večeras poslao poruku žaljenja što je bio uključen simbol djece.

- To bi bio jedan pokazatelj društvu kako trebamo raditi, poručio je.

Miljković je rekla da nije upitno da istospolni parovi mogu dobri roditelji i da je bolje da je dijete zbrinuto na bilo koji način u obitelji nego da je u domu.

Bagarić smatra da o tome sljedećih mjeseci treba puno razgovarati i onda donijeti odluku hoće li to ili neće biti moguće u našoj zemlji.

- Nadam se da će biti moguće. Nema nikakvih dokaza da je homoseksualnost izbor. To je biološki zadano i ne možemo ljude tjerati da budu drukčiji, rekla je Miljković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!