Psiholog Dean Ajduković: Nasilnici moraju razumjeti da je to što pritisnu nekoga za vrat - nasilje

22.09.2021.

15:05

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Psiholog dr. sc. Dean Ajduković

Psiholog dr. sc. Dean Ajduković

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine počinjeno je osam ubojstava na štetu žena, inače trend malo manji u odnosu na prošle godine, rekla je za emisiju Dobro jutro, Hrvatska, Nikolina Grubišić Požar, voditeljica odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Smatra da smo kao društvo prešli s razine da je obiteljsko nasilje privatna stvar i poziva žrtve da se s punim povjerenjem obrate u najbližu policijsku postaju. 

Zamjetan je porast kaznenih prijava iz domene nasilja u obitelji jer je kvalifikacija tog djela drukčije označena i određena. Više toga ulazi u kaznenu sferu, kaže mr. sc. Željka Barić, ravnateljica Doma Duga Zagreb. No, koliko će to imati boljeg učinka, vidjet ćemo s vremenom, jer je istražni postupak dug, dodaje, ističući kako je dulje trajanje dokazivanja samoga djela, da bi i kazna bila snažnija i jača poruka počinitelju nasilja, pozitivan pomak.


Tri su bitna stupa u postupku – osnaživanje žrtve da ne trpi nasilje, zakonski okviri i rad s počiniteljima.


Psiholog dr. sc. Dean Ajduković kaže kako nasilnici uglavnom ne negiraju da su udarili ili ozlijedili žrtvu, no da objašnjavaju taj čin kao nenazočnost svoje odgovornosti i krivnje.


- Oni moraju razumjeti da je to što pritisnu nekoga za vrat nasilje, kaže Ajduković i dodaje kako se na tome ozbiljno radi tijekom šestomjesečnog programa u koji ulaze počinitelji nasilja odlukom suda. Program je, kaže, zahtjevan i nije ga lako proći, tijekom njega počinitelji moraju shvatiti da svojim ponašanjem ugrožavaju ono do čega im je stalo, a to je obitelj i odnos s partnerom. 


Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji Duga Zagreb primarno pruža smještaj žrtvama, no u njemu rade i s osobama koje žele doći po savjet, te provode i psihosocijalni tretman nasilnika.


- Primamo sve koji imaju potrebu za tim, bez obzira na spol i dob. Mi smo gradska ustanova i radimo 24 sata, u dvije smjene, pružamo smještaj i podršku u psihološkom smislu, kao i pravne savjete, naglašava Željka Barić.


Rezultati istraživanja koje je provedeno u Domu Duga Zagreb, a koje je trajalo od 2014. do 2019., pokazali su kako 80 posto korisnika doma dvije godine nakon izlaska nije bilo u nasilnoj vezi te da im je boravak u skloništu pružio sigurnost i priliku da poslože svoje potrebe i planove uz stručnu pomoć.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!