18:56 / 23.10.2020.

Autor: T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

Psihologinja Čorkalo Biruški: Govor mržnje je zabrinjavajući u Hrvatskoj

-

-

Foto: - / -

Psihologinja Dinka Čorkalo Biruški, gostovala je u Dnevniku HTV-a i komentirala govor mržnje u javnom prostoru te nasilje među mladima.
Psihologinja Dinka Čorkalo Biruški, gostovala je u Dnevniku HTV-a i komentirala govor mržnje u javnom prostoru te nasilje među mladima.

➡️Suzbijanje nasilja među mladima ➡️Martinčević: Sloboda govora ne može biti alibi za nedjelovanje

Dinka Čorkalo Biruški istaknula je kako je stanje u Hrvatskoj zabrinjavajuće što se tiče govora mržnje.

- Kao društvo smo s jedne strane popustljivi prema govoru mržnje, a s druge strane jedno neuređeno i neuredno društvo u tom pogledu. Govor mržnje nije sankcioniran i programa prevencije jer nemamo građanski odgoj u školama. Nemamo različito poučavanje različitih komunikacijskih vještina, zastupanja vlastitog mišljenja, rekla je Čorkalo Biruški.

U javnom prostoru, uz govor mržnje se često čuje i politički nekulturni govor, rekla je Čorkalo Biruški.  

- Uvrede i neprimjereno obraćanje najčešće s vrhova vlasti i to onda stvara jednu lošu atmosferu u društvu i šalje poruku kako su ekstremni govori ili takav govor prihvatljiv, što nije, rekla je Čorkalo Biruški.

Psihologinja je rekla kako srpska manjina nije jedini subjekt koji je izložen govoru mržnje te kada je javni govor zagađen, to šalje lošu poruku svima.

- Ne bih podcjenjivala moć i utjecaj društvenih mreža zato što je to jedan zatvoreni virtualni svijet u kojem se vrlo lako pojačavaju stavovi pa i ekstremni stavovi jer se stalno vrte u krug, rekla je Čorkalo Biruški.

Psihologinja je istaknula kako iz udobnosti vlastitog doma, okružen anonimnošću, vrlo je jednostavno biti "hejter" i vrlo je jednostavno biti "troler" pa onda postoji jedini element koji "hejteri" i "troleri" ne vole - da se ne upustite s njima u raspravu.

- Kako bi mladi svijet rekao: Staviti na "ignore", dodala je.

Radikaliziranje i neaktivnost

-
S jedne strane imamo socijalnu deprimiranost mladih ljudi, a s druge strane nemogućnost da zadovolje svoje interese i potrebe, rekla je psihologinja.

Čorkalo Biruški je rekla kako je ovoga trenutka mladima posebno teško.

- Imamo jedan obrazovni sustav koji je neuređen, i tu vidim ogromnu odgovornost sustava. Kada se spoji niz okolnosti, onda ishod ne može biti dobar. Jedan dio mladih će se u takvim okolnostima radikalizirati, a drugi dio mladih odabire neaktivno uključivanje u društvo jer ne vide da mogu nešto učiniti, zaključila je Čorkalo Biruški.  
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!