Psihologinja Zec: Svaka žena mora znati da će biti zaštićena ako prijavi nasilje

23.08.2022.

20:06

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Lorena Zec, psihologinja SOS Rijeka

Lorena Zec, psihologinja SOS Rijeka

Foto: Dnevnik / HRT

Obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama velik je problem u Hrvatskoj. Novinar HTV-a Mladen Sirovica u Dnevniku HTV-a je razgovarao s Lorenom Zec, psihologinjom SOS Rijeka.

Komentirala je slučaj u Gospiću. 

- Ono što moram reći na početku je da je za nasilje uvijek kriv nasilnik. Odgovornost za ovaj slučaj leži na nasilniku i to moramo stalno ponavljati. Međutim, gledamo li činjenice vidimo da je došlo i do propusta državnih institucija koje nisu dovoljno ozbiljno shvatile koliko je nasilnik opasan za svoju bivšu partnericu, koju je trebalo bolje zaštititi, kazala je.

- Kao i uvijek kod nasilja prema ženama, pogotovo ako pričamo o ubojstvima ili pokušajima ubojstava od strane partnera, ono je facilitirano i društvenom strukturom i rodnom neravnopravnošću te idejom da je nasilje u obitelji nešto o čemu se treba šutjeti i što se treba rješavati iza 4 zida, a ne kao zdravstveni ili javnozdravstveni problem, naglasila je.

Nešto se mora promijeniti

- Ne smiju se događati ovakvi slučajevi. Neka žena koja proživljava nasilje u svom partnerskom odnosu ako gleda ovaj prilog može jedino zaključiti da je, u slučaju da prijavi nasilje, neće imati tko zaštititi. Moramo raditi svi zajedno raditi na tome da se situacija promijeni. Prvenstveno državne institucije koje su zadužene za to da štite žrtve nasilja. Svaka žena mora znati da će biti zaštićena ako to nasilje prijavi i da će njoj i njenoj djeci, ako ih ima, biti osiguran život dostojan žene. A ne preživljavanje, bježanje i ne u konačnici odustajanje od prijave zbog toga što su zabrinute za svoju egzistenciju. Mislim da je važno da u ovim i sličnim slučajevima državne institucije budu te koje će vrlo glasno i jasno progovoriti o nalazima svih upita i izvida kako su postupali i za pravo javnosti priložiti i pokazati što će mijenjati da do ovakvih slučajeva više ne dođe, kazala je.

- Ključni razlog neprijavljivanja od strane žena je financijska situacija, odnosno njihov strah da ako i prijave nasilnika neće imati gdje otići, istaknula je.

Upitana da komentira prosvjede koji se organiziraju nakon ovakvih slučajeva nasilja u obitelji, rekla je da je jako važno da ti pravo građankama i građanima da progovore.

- Na taj način se ta tema stavlja pod povećalo javnosti. Neki aktivistički pokreti u Hrvatskoj su doveli do toga da se promišlja ili brže ulazi u neke promjene sustava zaštite žrtava nasilja. Takve akcije su i ženama koje su proživjele nasilje dale glas da o tom nasilju pričaju. No mi ne možemo nakon svakog ovakvog slučaja ići u prosvjede kad je sve već rečeno i sve već piše. Zaokružila bih ovo time da Istanbulska konvencija progovara u svojim člancima o tome na koji način sigurnost žrtve mora biti u fokusu svih ljudi koji su uključeni u istragu i zaštitu žrtve, a vidimo da u slučaju koji se dogodio u Gospiću očito nije pročitano što piše u konvenciji, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!