Psihosocijalnom radionicom do boljih uvjeta života žrtvama mina

06.04.2022.

16:36

Autor: Mario Kurevija/Regionalni dnevnik/HRT

Važno je žrtvama pomoći da se osjećaju korisno

Važno je žrtvama pomoći da se osjećaju korisno

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Gospiću je održana peta psihosocijalna radionica za žrtve mina i njihove obitelji. Projekt koji sufinancira Švicarska vrijedan je 17 milijuna kuna. Cilj je razminiranje zaštićenih šuma i šumskoga zemljišta, ali i poboljšanje uvjeta života žrtvama mina.

Mile Zaklan iz Velike Gorice od mine je stradao u selu Mogorić kraj Gospića. Došao je na radionicu kako bi se upoznao s ovim hvalevrijednim programom. 


- Program je izuzetno dobra stvar, to je kvalitetna stvar, rekao je.


Važno je žrtve prilagoditi socijalnim i ekonomskim uvjetima života, ali im i pomoći da se osjećaju korisno i dijelom društva u kojemu žive, vodeći računa da stradalnici ne dožive dodatni stres.


- Da pokrenu neki posao, da naprave nešto sa svojim životima puno kvalitetnije i da u krajnjoj liniji osjećaju da jedna zajednica brine o njima, kaže Ranko Britvić, voditelj jedinice za provedbu projekta.


Donacijom je razminirano 1,7 milijun četvornih metara. Zahvaljujući dobro odrađenom poslu, iz Švicarske je stigla nova donacija od milijun eura.    


- Jer mi smo donatori i želimo razumjeti tko su ti ljudi, što oni trebaju, što ih se tiče i što im može pomoći da imaju bolji život, rekao je Roland Pyuthon, predstavnik Švicarskog veleposlanstva u RH.


Tim novcem razminirat će se ostatak minsko sumnjivog prostora u poznatoj kotarskoj šumi u Sisačko-moslavačkoj županiji. Žrtava je manje, no opreza nikada dosta. 


- Imali smo 606 minskih žrtava, od toga smo imali 131 pirotehničara. U zadnje vrijeme taj pad je znatno manji, rekao je Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje.


2026. godina je rok kada bi Hrvatska napokon trebala biti bez mina. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!