Ptičja gripa utvrđena kod dva labuda u Zagrebačkoj županiji

31.10.2022.

14:37

Autor: B.A./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kristina Štedul Fabac / PIXSEL

Visokopatogena influenca ptica (VPIP) podtipa H5N1, odnosno ptičja gripa, utvrđena je u petak, 28. listopada, kod dvije lešine crvenokljunih labudova na području jezera Kipišće u Zagrebačkoj županiji, priopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako navode, karakteristično je za trenutnu epidemiju VPIP održavanje i cirkulacija virusa u populaciji divljih ptica i tijekom ljetnog perioda te je u ljetnim mjesecima bolest potvrđena u 15 europskih zemalja. Iako se od lipnja do rujna ove godine broj izbijanja u domaće peradi smanjio u odnosu na prethodne mjesece, u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izbijanja je pet puta veći. Prema informacijama Europske agencije za sigurnost hrane, između 11. lipnja i 9. rujna 2022. prijavljeno je 788 izbijanja VPIP influence ptica u 16 zemalja EU/EEA te u Ujedinjenom Kraljevstvu, od čega najveći broj u divljih ptica (710 izbijanja), 56 u peradi te 22 izbijanja u ptica u zatočeništvu.


- Iako cirkulacija virusa influence ptica nije neuobičajena pojava, epidemija VPIP tijekom 2021./2022. godine ujedno je i najveća ikad zabilježena u Europi. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti navodi da je rizik od oboljenja ljudi u EU nizak, odnosno nizak do srednji za profesionalno izložene osobe, pri čemu treba uzeti u obzir i veliku raznolikost cirkulirajućih virusa u populacijama ptica, a u odnosu na mogući zoonotski potencijal, stoji u priopćenju.


S obzirom na to da je jesenska migracija divljih ptica u tijeku, a da zaražene divlje ptice kontinuirano predstavljaju rizik od pojave bolesti u domaće peradi, posjednicima koji drže perad preporučuje se:


- onemogućiti kontakt peradi s divljim pticama, što je više moguće,


- s obzirom na učestalost pojave ove bolesti u zemljama u okruženju, provođenje biosigurnosnih mjera u svim uzgojima peradi bez obzira na veličinu jata (prvenstveno onemogućavanjem kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa),


- držati perad u zatvorenim ili ograđenim nastambama, kad god je to moguće.

 

Posjednici koji drže perad dužni su:


- obvezno redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu,


- obavezno redovito pratiti uobičajene parametre proizvodnje (unos vode i hrane, nesivost),


- obvezno prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji pojave znakova bolesti, promjene uobičajenih parametara proizvodnje i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije,


- za posjednike peradi s 250 i više jedinki propisane su minimalne biosigurnosne mjere koje su dužni redovito provoditi u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2022. godini (Narodne novine br. 145/21 i 90/22).


U peradi oboljele od influence javljaju se sljedeći znakovi bolesti:


- iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,


- potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun,


- cijanoza kreste i podbradnjaka,


- sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu,


- značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta,


- živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),


- krvarenja krijeste i podbradnjaka.

 

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u divljih ptica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!