12:02 / 22.04.2020.

Autor: M.M./HRT

Pučka pravobraniteljica traži od Bandića očitovanje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pučka pravobraniteljica uputila je pismo zagrebačkom gradonačelniku vezano za pritužbu Građanske inicijative Ilica iz Zagreba koju su podnijeli u ime građana pogođenih potresom.
Pučka pravobraniteljica Lora Vidović uputila je pismo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću vezano za pritužbu Građanske inicijative Ilica iz Zagreba koju su podnijeli u ime građana pogođenih potresom. Traži očitovanje o pritužbenim navodima.

Štromar za HRT: Šteta od potresa u Zagrebu oko 42 milijarde kuna

● Milan Bandić i mjesec dana krize nakon potresa

Pismo premosimo u cjelosti:

Zaprimili smo pritužbu Građanske inicijative Ilica iz Zagreba koju, kako navode, podnose u ime građana pogođenih potresom 22. ožujka 2020. i vezano uz čl. 8. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života, doma i dopisivanja. Smatraju da je ono zbog potresa ugroženo i povrijeđeno, a žale se i na uskraćivanje pravodobnih informacija, na međusobnu nekoordinaciju nadležnih institucija zbog čega građani traže informacije na društvenim mrežama. Smatraju da su institucije uslijed ove elementarne nepogode u potpunosti zakazale te su ljudi prepušteni sami sebi. 

Pritužbu Vam u privitku dostavljamo te Vas pozivamo na suradnju i dostavu očitovanja o pritužbenim navodima. Nadalje i s obzirom na protek vremena od potresa, molimo i za dostavu slijedećih informacija:

- što se sve poduzelo u cilju obnove i rješavanja problema stradalnika potresa i normaliziranja funkcioniranja života u Gradu,
- o ukupnom broju oštećenih stambenih objekata na području Grada i kategorizaciji štete  - koja sve gradska tijela i Podružnice i na koji način sudjeluju u saniraju posljedica potresa,
- koliko je gradskih stanova predviđeno za zbrinjavanja stradalnika potresa, po kojim kriterijima i rokovima će se ono odvijati, hoće li se i koliko u njima plaćati najamnina,  - koje se posebne mjere poduzimaju za zaštitu ranjivih skupina, starijih sugrađana, jednoroditeljskih obitelji, obitelji s malom djecom, osoba s invaliditetom, korisnika prava iz socijalne skrbi i sl. 

Pored navedenih, slobodni ste nam dostaviti i svaku drugu informaciju koju smatrate važnom u ovom slučaju. 

I na kraju, prateći Facebook grupe vezane uz potres u Zagrebu stječe se dojam kako građani u velikoj većini slučajeva nemaju kvalitetne i pravodobne informacije kome se i iz kojih razloga mogu obratiti (primjerice može li na intervenciju izaći dimnjačar ukoliko nije bio statičar, što točno znači "žuta" naljepnica, koje su obveze predstavnika suvlasnika, upravitelja i sl.) pa predlažemo osmišljavanje infografike odnosno hodograma s uputama o postupanjima i nadležnim tijelima, a koji će biti dostupan kako ona webu, tako i u prostorima mjesne samouprave, gradskih ureda, trgovinama, medijima i sl.

U ovim izazovnim uvjetima izravne ugroženosti zdravlja i sigurnosti građana, uzimajući u obzir i otežane okolnosti djelovanja zbog epidemije Covida-19, sukladno ovlastima iz čl. 24. Zakona o pučkom pravobranitelju (NN 76/12) molimo da nas o traženom obavijestite u razumnom roku, stoji u pismo pučke pravobraniteljice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!