Dvostruko ubojstvo u Pločama, policija iznijela detalje strašnog zločina

25.03.2022.

09:12

Autor: HRT

Dvostruko ubojstvo u Pločama

Dvostruko ubojstvo u Pločama

Foto: Matko Begiovic / PIXSELL/HRT

Nakon zaprimljenog većeg broja dojava građana, policija je jutros oko 8 sati na dvije različite lokacije na području grada Ploča pronašla dvije mrtve muške osobe za koje se sumnja da su preminule nasilnom smrću, navodi Policijska uprava dubrovačko-neretvanska. Jedan od ubijenih bio je  maloljetan. Policija je odmah blokirala grad, a napadač je uhićen u Opuzenu. Policija je na izvanrednoj konferenciji za novinare iznijela detalje o slučaju.

Vrlo brzo nakon pronalaska tijela, oko 8.30, policija je uhitila osobu koja se dovodi u vezu s tim događajem i on se trenutno nalazi u prostorijama policije gdje će se nad njim provesti kriminalističko istraživanje. Uslijedio je očevid kojim je rukovodilo Županijsko državno odvjetništvo i kojim će se utvrditi detaljnije informacije, dodaje PU dubrovačko-neretvanska. Motiv ubojstva još se ne zna.

Uhićeni bio naoružan automatskom puškom, policajci pucali u zrak 

- Postojao je rodbinski odnos između jedne žrtve i počinitelja. Evidentirani su u policiji, čak i djelima s elementima nasilja. Ti su događaji evidentirani prije 15 godina. Posljednjih godina nismo imali evidencija o odnosima između žrtava. Postoji i veza između počinitelja i malodobne osobe rođene 2005. godine, na način da su roditelji žrtve jedno vrijeme bili susjedi. Jedno je takvo djelo evidentirano prije sam godina, kazao je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević

Foto: HRT / HTV

- Dojava je zaprimljena od više građana. Intenzivnim pretragama nakon 8 sati policijski su službenici uočili vozilo za koje se sumnjalo da imaju veze s počiniteljem. Dva su policijska službenika ispalila hice u zrak, jer je osoba koja se dovodi u svezu s ovim kaznenim djelom bila naoružana automatskom, rekao je Pavličević. 

Istaknuo je kako je policija djelovala žurno i pokazala visolu profesionalnost, jer je počinitelj uhićen nakon nešto više od pola sata. Očevid još uvijek traje, a s obzirom da je počinitelj bio naoružan, možemo zaključiti da je spriječena veća tragedija, dodao je te pozvao sve građane koji imaju neregistrirano oružje da ga predaju najbližoj policijskoj postaji bez ikakvih sankcija.

Žrtve ubijene s više hitaca, maloljetnik ubijen na putu prema školi

- Jutros između 7.50 i 8.05 policija je zaprimila više dojava građana da se na dvije lokacije čula pucnjava. Žurno se reagiralo i operativno postupalo. Nažalost, na tim lokacijama su pronađena da usmrćena tijela. U prvom se slučaju radilo o maloljetniku (2005.) a u drugom slučaju o 52-godišnjaku. Mjesta su udaljena oko 1 kilometar zračne linije, a obje žrtve su usmrćene s više hitaca kazao je voditelj kriminalističke policije Zoran Tikvica.

U blizini oba mjesta viđen je bijeli automobil marke 'Yugo'. Na magistralnoj cesti D8 u Opuzenu zamijećeno je takvo vozilo i najbliža policijska patrola kod vozila je zatekla muškarca s automatskom puškom. Nad njim su primjenjena sredstva prisile i priveden. U tijeku su pretrage vozila i stana osumjičenika, nakon čega će i on biti ispitan, dodao je.

Ubijeni muškarac je brat osumnjičenog

Maloljetnik je usmrćen prvi, na putu prema školi, a druga žrtva je usmrćena oko 8 sati na svom radnom mjestu na kojemu se bavio prodajom sekundarnih sirovina. Slijede autopsija i balistička istraživanja. Imamo indikacije o motivima, ali ne možemo govoriti o tome, kazao je te potvrdio da je ubijeni muškarac brat osumnjičenog.

Osumnjičeni nije pružao otpor prilikom uhićenja 

HTV-ova novinaraka Ivana Brailo Drnas javila se za podnevni Dnevnik s mjesta gdje je napadač uhićen, pokraj benzinske postaje u Opuzenu, najvjerojatnije vidjevši policijsku blokadu na magistrali.


- Ovdje je još njegov automobil, a kod njega je pronađeno vatreno oružje. Nije pružao otpor prilikom uhićenja. Pronađena su dva tijela, jedno u samom središtu Ploča, a drugo jedan kilometar dalje, izvan naselja. Zasad se samo neslužbeno zna da je riječ o 16-godišnjaku i muškarcu srednjih godina. Policija je za poslijepodne najavila konferenciju za novinare na kojoj će biti izneseno više detalja, kazala je  Brailo Drnas. 

Poslušajte što kažu građani Ploča: 

Božinović: Policija je djelovala brzo i učinkovito

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da u vezi sa slučajem u Pločama županijsko Državno odvjetništvo provodi kriminalističko istraživanje uz suradnju s policijom.

- To je u svakom slučaju jedan tragičan događaj. Policija je djelovala vrlo brzo i učinkovito. U nekih pola sata su pronašli i uhitili osobu koju dovode u vezu s tim ubojstvom, kazao je i dodao kako je siguran da će policija i županijsko Državno odvjetništvo, kada budu imali neke podatke, o tome obavijestiti javnost.

Aladrović: Nisu evidentirani u sustavu socijalne skrbi

Tragediju u Pločama komentirao je resorni ministar koji je izjavio da prema prvim informacijama nije riječ o osobama koje su bile pod nadzorom, nisu poznate sustavu i nije bilo prijava nasilja. 

- U sustavu socijalne skrbi nije evidentirana ranija prijava nasilja između ubijenih osoba i osobe koja se sumnjiči za ubojstvo u Pločama. Očekujem da će policija utvrditi zbog čega je došlo do toga nesretnog slučaja, rekao je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović novinarima nakon dodjele ugovora za ublažavanje siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!