10:04 / 20.03.2018.

Autor: S.M./HRT

Puh u Saboru upozorava na govor mržnje zbog Istanbulske konvencije

-

-

Foto: - / -

Sabor je nastavio današnji rad sa šest zahtjeva za stankom. Gordan Maras (SDP) izgubio je pravo govora jer ga nije bilo u sabornici kada je bio njegov red nakon saborske stanke te je onda, nakon stanke, bilo ukupno pet govornika.
Sabor je nastavio današnji rad sa šest zahtjeva za stankom. Gordan Maras (SDP) izgubio je pravo govora jer ga nije bilo u sabornici kada je bio njegov red nakon saborske stanke te je onda, nakon stanke, bilo ukupno pet govornika. 

Željko Glasnović, neovisni zastupnik, kazao je kako želi govoriti o strateškim investicijama. Trideset godina nakon što je RH izašla na svoje međunarodno priznate granice, mi nemamo sustav. Nemamo pravni okvir za dolazak novca u Hrvatsku. To se mora promijeniti i ako se to ne dogodi u idućih 5-10 godina, možda nas čeka scenarij u Venecueli - da te netko ubije kad ideš po svinjski but u trgovinu. Kako je moguće pored tih silnih savjetnika da još nismo naučili temelje upravljanja jednim državnim sustavom, rekao je. 

Tko će doći u državu gdje uopće nema pravne sigurnosti kad je u pitanju investicijski ciklus, upitao je među ostalim Glasnović.

Marija Puh (HNS) kazala je kako stanku želi iskoristiti zbog neviđene količine govora mržnje koji se može vidjeti u javnom prostoru. Prošli tjedan smo vidjeli s kolikom je mržnjom zasipana ministrica Blaženka Divjak i oni koji su dali podršku Istanbulskoj konvenciji, a taj govor mržnje opravdava se alternativnim, odnosno izmišljenim činjenicama, rekla je Puh nakon stanke u Saboru. Prva lažna činjenica, ističe, jest ona koja kaže da Istanbulska konvencija uvodi rodnu ideologiju te podsjeća kako je pojam roda u hrvatskom zakonodavstvu još od od 2008. Druga lažna činjenica je, kaže, da će ona uzeti dio suverenosti RH i to putem stručnog tijela. Do sada su mnoge konvencije potpisane kao primjerice ona o pravima djeteta koje funkcioniraju po istom principu, rekla je Puh. Treća zamjerka usmjerena je na tvrdnju u javnosti kako će djeca u školi određivati jesu li djevojčice ili dječaci što je, kaže, netočno. Sjetite se kad smo ulazili u EU svih prijetnji da neće biti sira, vrhnja, kolinja. Evo u EU smo i dalje imamo sira, vrhnja i mogu građani raditi kolinje, podsjetila je Puh.

Miro Bulj (MOST) rekao je kako zastupnike želi upoznati s onim što se događa u vezi s putničkom lukom Gaženica u Zadru. Izgradnja je počela još 2009. godine u mandatu tadašnjeg ministra Božidara Kalmete, a otvorena za vrijeme ministra Siniše Hajdaša Dončića. Utrošeno je oko 200 milijuna eura ili oko jednu i pol milijardu kuna, osiguranih kreditom stranih banaka. A sada se daje na koncesiju 20 godina turskoj kompaniji za samo nešto više od 32 milijuna kuna ili 1,6 milijuna godišnje. Zar to nije sumnjivo? Gaženica je izgrađena na izvrsnoj lokaciji i ima 1.600 metara obale, tik uz grad Zadar. Ova luka je izuzetan strateški resurs RH, kazao je među ostalim Bulj.

Branimir Bunjac (Živi zid) govorio je o najavljenoj mirovinskoj reformi. U Hrvatskoj trenutačno imamo 1,14 zaposlenih u odnosu na jednoga umirovljenika. U pojedinim županijama, npr. u slavonskima, broj umirovljenika veći je nego broj zaposlenih. Posljedica je to neriješavanja problema u gospodarstvu koje je rezultiralo demografskom katastrofom, iseljavanjem mladih. Postoji veliki problem u vezi s novim umirovljenicima, rođenima 1962. godine i mlađih. Oni bi trebali dobivati iz prvog i drugog stupa, a one će prema najavama biti niže od 500 do 1000 kuna u odnosu na one koji primaju mirovine samo iz prvoga stupa. Vlada nije znala riješiti problem ni većine sadašnjih umirovljenika, koji imaju daleko premale mirovine, više nalik na socijalne pomoći, dok je s druge strane podijelila desetke tisuća povlaštenih mirovina i nepotrebnih prijevremenih mirovina tzv. viškovima u nekad uspješnim tvrtkama, rekao je među ostalim Bunjac.

Božo Ljubić (HDZ) kazao je da se u nedjelju obilježila 23. godišnjica potpisivanja mirovnog sporazuma iz Washingtona. To je događaj koji ima povijesnu važnost i za RH i za BiH, a posebno za sudbinu Hrvata u BiH. Tim sporazumom je zaustavljen rat između Hrvata i Bošnjaka u BiH i stvorena je hrvatsko-bošnjačka federacija. Sporazum je u ime Hrvata iz BiH potpisao predsjednik Franjo Tuđman, a u ime Bošnjaka predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. Federacija je uspostavljena na teritoriji pod kontrolom Armije BiH i HVO-a, kazao je među ostalim Ljubić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!