08:10 / 12.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Puh: Zekanoviću je izlaskom iz koalicije vjerojatno - laknulo

-

-

Foto: - / -

Iz vladajuće koalicije je izašao Hrast, ulazi li u nju neslužbeno HSU? Pitanja su na koja su 'U mreži Prvog' odgovarali saborski zastupnici Josip Borić (HDZ) i Marija Puh (HNS).
Što oporba može postići raspravom o opozivu Martine Dalić? Kako će završiti glasovanje o Istanbulskoj konvenciji? Iz vladajuće koalicije je izašao Hrast, ulazi li u nju neslužbeno HSU? Pitanja su na koja su 'U mreži Prvog' odgovarali saborski zastupnici Josip Borić (HDZ) i Marija Puh (HNS).

Josip Borić
je kazao kako se HDZ nije odrekao demokršćanskih vrijednosti kako ga je optužio Hrvoje Zekanović iz Hrasta. "Jučerašnja rasprava u Saboru o Istanbulskoj konvenciji pokazala je dva stava - oni koji su za konvenciju nisu protiv Crkve, a oni koji su protiv konvencije, nisu protiv Vlade, smatra Borić. Interpretativna izjava razuvjerila je dio zastupnika, ali su neki zauzeli stav prije same rasprave - iz politikantskih razloga. Pritisaka Crkve nije bilo, a ni prijetnji da će netko biti izbačen iz HDZ-a", kazao je.

Marija Puh smatra kako je Hrastu odnosno Hrvoju Zekanoviću izlaskom iz koalicije - laknulo. "Ponekad sam imala osjećaj da ta stranka ima problema s modernim dijelom programa i reformom obrazovanja. "HNS-u je bitno da je koalicija stabilna i da se reforma provede", dodala je. Kazala je kako je zadovoljna jučerašnjom saborskom raspravom o Istanbulskoj konvenciji i da se novi Poslovnik pokazao dobrim. 

Na pitanje o utjecaju Crkve o ovom pitanju Marija Puh je kazala kako je ona vjernica, ali da u Ustavu RH piše da je ona sekularna država te da se toga moramo držati. Josip Borić smatra kako se Crkva ima pravo oglasiti o nekim pitanjima koja su važna vjernicima, ali mora biti odvojena od države. "U ovom slučaju se uz poruke Crkve pojavio i aktivizam civilnih udruga koje su vjerojatno naslonjene na dio Crkve koji dosta žestoko lobira za svoje stavove", dodao je.

I Puh i Borić su potvrdili kako je koalicija stabilna, kako imaju dovoljno ruku protiv zahtjeva za opozivom Martine Dalić: "77 ruku imamo, a možda ih bude 78, čak i 79", kazao je Borić. Podsjetimo, potporu ministrici Dalić najavio je Silvano Hrelja iz HSU-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!