Pula: 51 štićenik Doma za starije zaražen koronavirusom, dvoje preminulo

27.12.2022.

Zadnja izmjena 16:51

Autor: M.M./V.K./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Od ukupno 146 štićenika Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" u Puli koronavirusom je zaraženo njih 51 te 8 djelatnika, a u nedjelju je preminulo dvoje štićenika koji su uz COVID imali i kronične bolesti. 

Doris Ivanković, ravnateljica Doma rekla je kako ne znaju kako se dogodio proboj, ali istaknula je da korisnici doma izlaze najnormalnije i primaju posjete.

-
Trenutno je oboljelih 51 štićenik, te osam djelatnika. Jedna korisnica je u bolnici, ali je dobro, zadržana je preventivno, a dva štićenika su upućena na infektologiju na daljnju obradu. Simptomi su blaži, poduzeli smo mjere i pratimo sve upute, istaknula je ravnateljica Doma. 

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije doznaje se da je jedna osoba zadržana u pulskoj Općoj bolnici s upalom pluća, dok je kod ostalih zaraženih štićenika Doma za starije osobe "Alfredo Štiglić" klinička slika blaža, a manifestira se temperaturom i prehladom.

- Situacija u ostalim domovima za starije u Puli je bolja, premda je i u Domu "Sveti Polikarp" od 66 korisnika njih 14 te dvoje djelatnika pozitivno na COVID, izjavila je vodeća istarska epidemiologinja dr. Jasna Valić.

Ističe kako je broj testiranja na SARS-CoV-2 u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u zadnjih mjesec dana porastao, kao i broj pozitivnih testova. Trenutno je na tjedan oko stotinu pozitivnih, što je ipak znatno manje nego prošle godine, kada je zbog pojave omikron-soja broj pozitivnih bio i veći od tisuću tjedno, dodala je.

Poziv osobama s kroničnim bolestima da se cijepe protiv COVID-a i gripe

- Nošenje maski nije više obavezna protuepidemijska mjera, no ovo je razdoblje kada se ljudi intenzivno druže u zatvorenim prostorima, što zasigurno potiče širenje svih respiratornih virusa, poručila je dr. Valić.

Pozvala je sve necijepljene osobe, pogotovo one starije s kroničnim bolestima, da se cijepe protiv COVID-a, ali i protiv gripe jer su to, ističe, dvije ozbiljne bolesti dišnog sustava koje mogu dovesti do teških komplikacija.

U pulskoj Općoj bolnici trenutno je 26 pacijenata pozitivnih na COVID. Ravnateljica bolnice dr. Irena Hrstić navodi da su kod oboljelih znatno blaže kliničke slike u odnosu na lani, a upale pluća su blaže.

Inače, u Općoj bolnici Pula zbog znatnog porasta broja slučajeva respiratornih viroza, osobito gripe, i dalje je na snazi mjera zabrane posjećivanja bolesnika.

- Najnoviji slučajevi COVID-a bili su očekivani jer nikakve protuepidemijske mjere nisu na snazi; sustav je otvoren, a u ovom razdoblju godine sve su češća druženja u zatvorenim prostorima i tu se virus širi. Stoga pozivamo građane da budu oprezni i odgovorni te da ako osjete neki simptom, ostanu kod kuće te izbjegavaju druženja, poručio je ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!