14:49 / 02.09.2019.

Autor: B.V.M./Hina

Pula: Građani negoduju zbog smrada s odlagališta otpada

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ne možemo živjeti od nesnosnog smrada koje se širi odlagalištem. U nekoliko navrata upozoravali smo nadležne da je ovo odlagalište tempirana bomba, negoduju građani.
Dvadesetak mještana ulice Ilirije u Šijani, koji žive u kućama u blizini pulskog odlagališta otpada Metis na kojem je u nedjelju buknuo veliki požar, u ponedjeljak se spontano okupilo kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog stanja na odlagalištu i činjenice da "ne mogu živjeti od nesnosnog smrada" koji se ondje širi.

- Ne možemo živjeti od nesnosnog smrada koje se širi odlagalištem. U nekoliko navrata upozoravali smo nadležne da je ovo odlagalište tempirana bomba te da treba pronaći alternativnu lokaciju. Ovo je strašno! Kako se može dopustiti da odlagalište bude u središtu grada, pitala se Mirjana Foškić koja živi u kući dvadesetak metara od dvorišta Metisa.

Poručila je i kako za ovo netko treba odgovarati - Grad, Metis ili nadležne inspekcije.

- Teško nam je jer ne znamo što nas još čeka. Moramo li se mi iseliti ili će se naći neko odgovarajuće rješenje, situacija je grozna jer tu ima i puno dječjih igrališta i parkova. Mislim da odlagalištu otpada tu nije mjesto, istaknula je Silvija Tulić.

Pulski vatrogasci napokon uspjeli potpuno ugasiti požar

U međuvremenu pulski vatrogasci su napokon uspjeli potpuno ugasiti požar koji je buknuo u noći sa subote na nedjelju, nakon čega sa nad cijelom Pulom nadvio gusti oblak dima. Vatrogasni zapovjednik Klaudio Karlović kazao je da su požar gasili dan i pol, a tek je u ponedjeljak ujutro, nakon što je ponovno tijekom noći tinjalo, požarište stavljeno pod kontrolu.

Inače, vatrogasne ekipe su na odlagalištu i cijelu lokaciju drže pod nadzorom, a na zgarište u Metisovu pogonu izašle su i policijske snage koje provode očevid kako bi utvrdili uzrok požara.

Butorac: Ozbiljno razmišljamo o pronalasku alternativne lokacije

Voditelj pulskog Metisa Josip Butorac ponovio je novinarima da je najvjerojatnije došlo do samozapaljenja, no ne isključuje ni ljudski faktor. Na upit jesu li u Metisu svjesni da stanovnici okolnih kuća već godinama ne mogu živjeti od nesnosnog smrada koje se širi odlagalištem, Butorac je potvrdio da ozbiljno razmišljaju o preseljenju i pronalasku alternativne lokacije.

- Mi raspolažemo videonadzorom, no u trenutku izbijanja požara u Metisu nije bilo radnika te je o požaru prvi dojavio djelatnik izvan službe koji se igrom slučaja našao u blizini. Vatrogasci su stigli za deset minuta, ustvrdio je voditelj pulskog Metisa dodavši kako materijalna šteta nije velika te iznosi oko deset tisuća kuna. Prema njegovim riječima, Metis nastavlja normalno s radom s time da je izgoreni dio zatvoren i nakon istrage kreće u sanaciju.

Neslužbeno se doznaje da je u tom požaru do sada izgorjelo između 400 i 500 kubičnih metara usitnjenog raznog glomaznog otpada koji se prikuplja po gradu i ondje odlaže. Riječ je uglavnom o odbačenim madracima i namještaju, gumama i karoserijama vozila, odnosno o otpadu koji se nakon usitnjavanja odvozi, tako da u zapaljenoj hrpi nije bilo opasnog otpada.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Giordano Škuflić kazao je kako suosjeća s građanima, ali da je u pitanju privatna tvrtka gdje Grad nema nikakve ingerencije i ovlasti. 

- Ovo je privatno poduzeće koje je registrirano za obavljanje te djelatnosti. Havarija se dogodila unutar njihove tvornice, Grad nema nikakve ingerencije niti nema pravo pristupa. Nadležne institucije će obaviti izvide i utvrditi zbog čega je do toga došlo. Ono što znamo je to da se takve havarije u prošlosti nisu događale, je li bilo propusta s njihove strane, to će utvrditi izvidi, poručio je pročelnik Škuflić.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!