13:58 / 22.04.2020.

Autor: I.Z./Hina

Pula: Ni danas nema novooboljelih, slijedi popuštanje mjera

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac kazao je kako će se pomno pratiti epidemiološka situacija te da će se procjenjivati od mjere do mjere i voditi računa da se ne ugrozi dosad dostignuta razina.
U Istarskoj županiji niti danas nema novooboljelih od koronavirusa, izliječeno ih je četvero te je sada ukupno 70 ozdravljenih, izvijestio je Stožer civilne zaštite Istarske županije koji je najavio popuštanje mjera.

U pulskoj Općoj bolnici, kako je rečeno, hospitalizirano je trinaest pozitivnih na COVID-19.

- Jako dobro kontroliramo širenje zaraze, ali ne možemo reći da smo iskorijenili virus. Od početka epidemije do danas je u Istri ukupno obrađeno 1.300 uzoraka briseva, od toga 281 uzorak u Zavodu za javno zdravstvo istarske županije, a trenutno je 1112 osoba u Istri pod mjerama samoizolacije, kazao je ravnatelj tog Zavoda Aleksandar Stojanović.

Po njegovim riječima, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u Istri bi ovih dana mogao započeti ciklus ublažavanja mjera.

Slijedom toga, u prvoj fazi koja se predviđa da će se odvijati u idućih sedam do deset dana, otvorit će se neprehrambeni objekti poput specijaliziranih trgovina. U drugoj fazi koja će uslijediti tjedan dana nakon toga otvorit će se frizerski i kozmetički saloni. Treća faza uključuje ugostiteljske objekte na otvorenom, a četvrta se odnosi na vrtiće i škole kao mjera koja se kao prva provela na ovim prostorima.

- Kod planiranja otvaranja objekata u određenim fazama osnovna komponenta bila je da se najprije išlo s objektima nižeg rizika koji sa svojim načinom rada ne predstavljaju veći rizik, ustvrdio je Stojanović dodavši kako će se propisati određeni kriterij za same pružatelje usluga ali i za same kupce.

Kozlevac: Voditi računa da se ne ugroze dosadašnji rezultati

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac kazao je kako će se pomno pratiti epidemiološka situacija te da će se procjenjivati od mjere do mjere i voditi računa da se ne ugrozi dosad dostignuta razina.

- Došli smo u fazu relaksacije mjera pa ćemo u koordinaciji sa županom, gradonačelnicima i načelnicima sastaviti hodogram aktivnosti koje će se djelatnosti otpuštati. Danas ćemo donijeti zaključak, iskoordinirat ćemo s Nacionalnim stožerom i uskoro slijedi relaksacija, istaknuo je načelnik Kozlevac.

Dodao je da će Stožer, u slučaju da dođe do žarišta u pojedinim područjima, promptno reagirati i suspendirati sve mjere kako bi se situacija normalizirala i virus stavio pod kontrolom.

Po njegovim riječima intenzivno će se pratiti učinak mjera, a uvjet svih tih otvaranja je poštivanje mjera zaštite koje će biti naložene kako pravnim osobama tako i korisnicima.

- Istra je s mjerama ograničenja počela prije nego ostatak Hrvatske. Obzirom da već danima nemamo novih zaraženih, logika je da prije možemo početi s njihovim popuštanjem, zaključio je Kozlevac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!