13:06 / 19.06.2021.

Autor: Jana Radić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Pula: Održan prosvjed potpore novinarima Glasa Istre

default error photo

U Puli je održan skup potpore novinarima Glasa Istre koji su dobili izvanredni otkaz nakon što su glavnog urednika i uređivačku politiku javno prozvali za pristrano izvještavanje u korist IDS-a tijekom predizborne kampanje. Prosvjed su podržali Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo, a na njemu se okupilo oko tisuću građana...


Četvero novinara istarskog dnevnika prozvalo je glavnog urednika Roberta Franka jer smatraju da je tijekom predizborne kampanje uređivačka politika bila u korist IDS-a. Nakon istupa u javnosti troje je dobilo izvanredni otkaz.

- Okupili smo se da bi poslali poruku da je zapravo ovaj naš istup isključivo bio motiviran borbom za istinu, borbom protiv pristranog i neprofesionalnog izvještavanja, borbom protiv plaćenih propagandnih tekstova koji su unazad godinu dana bili svakodnevica u Glasu Istre, rekla je Danijela Bašić Palković, novinarka.

Otpušteni novinari smatraju da treba promijeniti uređivačku politiku najutjecajnijeg pisanog medija u Istri.

- Promjena koja će osigurati slobodno, pošteno pisanje u kojem će glas Istre kako mu i naziv kaže biti otvoren za sve u Istri, kazao je Zoran Angeleski, novinar.

Potporu su im dali Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske, koji su istaknuli da novinari ne smiju služiti vlasniku, nego točno i istinito izvještavati javnost.

- Novinari u lokalnim medijima, u privatnim medijima, imaju sva prava, imaju sva radnička prava, imaju i pravo na svoje mišljenje, oni su ukazali na nepravilnosti i na stvari koje smatraju da nisu u redu, to je posao novinara, rekla je Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske.

Potporu su iskazali i građani Pule.

- Došla sam na prosvjed da podržim novinare koji su dobili otkaz jer su se usudili napokon reći da misle drugačije. Mislim da je izuzetno bitno da u jednim lokalnim novinama koje se tiču naših života ovdje na lokalnom nivou možemo čitati kvalitetne i istinite informacije, rekla je jedna od sudionica prosvjeda.


Prozvani glavni urednik Glasa Istre Robert Frank kratko je komentirao:

- Otprije nekoliko dana za nas je ova priča konačna i završena, Glas Istre dakle funkcionira najnormalnije, redakcija dnevno proizvodi kvalitetne i za Istru važne tekstove, a sveukupno pedeset stalno zaposlenih i ovaj će mjesec kao i sve prethodne uredno dobiti svoju plaću, rekao je Robert Frank, glavni urednik Glasa Istre.


Otpušteni novinari najavljuju tužbu, u čemu ih podupiru domaće i međunarodne strukovne udruge te sindikat novinara.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!