11:44 / 27.08.2018.

Autor: Hina/HRT

Pula: Radnici Uljanika ponovno na ulicama

Foto. Dusko Marusic/PIXSELL

Foto. Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radnici Uljanika, oni koji nisu otišli u Zagreb, ponovno su u Puli izašli na ulice. Krenuli su u prosvjednu šetnju.
Radnici pulskog brodogradilišta Uljanik u štrajku i u ponedjeljak su izašli na gradske ulice te napisima i povicima "Lopovi!", "Di su pare?", "IDS, mafijo!", "Uprava, odlazi!" iskazali ogorčenje zbog stanja u Uljaniku i zbog toga što još nisu dobili plaće za srpanj.

Nakon izlaska iz brodogradilišta radnici su krenuli na Forum, a usput su im se pridružili građani, pa je pred pulsku Gradsku upravu stiglo gotovo tisuću prosvjednika, tražeći da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić. Umjesto gradonačelnika, radnicima se obratio pročelnik Aleksandar Matić, koji ih je izvijestio da su čelnici grada u Zagrebu.

Prosvjednici su pred Gradskom upravom ostali desetak minuta i nastavljaju mimohod.

Neslužbeno se doznaje kako su radnici samonicijativno izašli iz kruga brodogradilišta, premda su im sindikati savjetovali da ostanu u krugu i čekaju rasplet u Zagrebu, u koji su u osam autobusa iz Pule i 10 iz Rijeke krenuli radnici brodogradilišta Uljanik grupe iz Pule i Rijeke. Sindikati su naime najavili da će se štrajk u Puli u ponedjeljak, zbog odlaska na prosvjed u Zagreb, vjerojatno organizirati unutar brodogradilišta i da neće biti prosvjeda po ulicama. 

Jutros je iz Pule na prosvjed pred sjedištem Vlade u Zagreb iz Pule autobusima krenulo oko 400, a iz 3. maja u Rijeci oko 500 radnika. Očekuju od premijera Andreja Plenkovića i ministra gospodarstva Darka Horvata da se pod hitno pronađe rješenje za isplatu plaća, očuvanje radnih mjesta i održivost brodogradnje. Opći štrajk u brodogradilištima

Uljanik grupe, Uljaniku u Puli i 3. maju u Rijeci počeo je u srijedu, 22. kolovoza zato što radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj. Štrajkaški odbor najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!