Pula: SDP protiv svakog oblika ugrožavanja općeg dobra

31.01.2023.

13:01

Autor: HINA/HRT/A.S.

Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese

Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Predsjednik istarskog SDP-a Vili Bassanese osvrnuo se na predloženi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama te poručio da je ta stranka protiv sakog oblika ugrožavanja općeg dobra.


Osim toga, dodao je, SDP se protivi granicama i ogradama te zabrani kretanja plažama i obalom.

Bassanese, koji je i umaški gradonačelnik, upitao se i koja je svrha ulaska u šengensku zonu ako se sada stvaraju minigranice i ograde na šest tisuća kilometara obale zbog tzv. "viših interesa".

- Jasno i glasno - protiv smo gospodarskih cjelina koje pomorsko dobro spajaju s turističkim zemljištem. Smatramo da je Zakon o turističkom zemljištu u praksi najveći promašaj za interese Hrvatske odnosno svih gradova i općina na moru, ocijenio je Vili Bassanese na konferenciji za novinare.

Javnost, kaže, mora znati da svi koji koriste turističko zemljište danas ne plaćaju nikakvu naknadu za to korištenje i da država, kao i svi obalni gradovi i općine, trpe ogromnu štetu. Smatra da spajanje pomorskog dobra s takvim turističkim zemljištem u gospodarsku cjelinu predstavlja rasprodaju na "mala vrata", što ocjenjuje neprihvatljivim. 

Ferić: Plaže nisu funkcionalne cjeline hotela ili kampa

SDP-ov županijski vijećnik i član saborskog odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Danijel Ferić kazao je da svaki zakon, koji i u najmanjoj mjeri ide na štetu građana, jednostavno nije dobar zakon, a ovaj zakon o pomorskom dobru i morskim lukama jedan je od rijetkih zakona koji je uspio ujediniti cjelokupnu oporbu, neovisno o svjetonazoru, pa čak i IDS koji je prije dvije godine izglasao plan gospodarenja pomorskim dobrom gdje je htio dati u koncesiju tri plaže.

- Plaže nisu funkcionalne cjeline hotela, kampa ili turističkog naselja, one moraju biti javne i jednako dostupne svima. Pomorsko dobro je opće dobro te je daljnja podjela na javne plaže i morske plaže hotela, kampa i turističkog naselja u potpunosti je neprihvatljiva, naglasio je Ferić.

Prođe li ovakav prijedlog zakona o pomorskom dobru, Ferić kaže da se Hrvatska može oprostiti od turizma u privatnom smještaju jer će, kako je dodao, najbolje plaže, koje su u pravilu uz hotele, biti dio funkcionalne cjeline nekog hotela ili u koncesiji koja će po novom prijedlogu omogućiti stavljanje postotka plaže van opće upotrebe.

- Plaže moraju biti dostupne svima, a ne samo u određenim postocima. Ne kradite nam i plaže, zaključio je Danijel Ferić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!