Pula se okreće moru

24.05.2022.

14:05

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Uređenje rive u Puli

Uređenje rive u Puli

Foto: Sturdio 4 / HRT

Grad Pula i pulska ACI marina od danas su se obvezali surađivati u uređenju pulske rive. Naime, najveći grad u Istri i marina u samom središtu grada, potpisali su memorandum, a cilj je da se Pula u cijelosti okrene moru.

Galerija
Filip Zoričić, Foto: Sturdio 4/HRT
Ivan Herak, Foto: Sturdio 4/HRT

Da se Pula želi okrenuti moru o tome se govori već godinama, no čini se kako je danas učinjen prvi korak k tome, izvijestila je za Studio 4, novinarka Ivana Nežić.

Gradonačelnik Pule, Filip Zoričić rekao je kako je danas potpisano pismo namjere s ACI marinom.

- ACI, Lučka uprava i grad Pula uredit će ovaj zajednički prostor, tako da i simbolično Pula bude grad na moru, najljepši zaljev. ACI će dobiti dodatnu dimenziju sa svojim načinom rada, a pulska će riva postati mjesto susreta. Rekonstruirat ćemo sve što treba, a Lučka je uprava već dosta toga učinila. Tijekom ljeta ćemo raditi na dokumentaciji i vrlo brzo ćemo krenuti s radovima, rekao je gradonačelnik.

Kako kaže, stanje rive je takvo da gornji dio nije dobar i to će postati pješačka zona. Zadržat će se tračnice i to će postati biciklistička zona što će značiti još jednu dodanu vrijednost gradu.

Na pitanje što s prometom u ovom dijelu grada, gradonačelnik je rekao kako će se napraviti analiza i uskoro će se donijeti rješenje.

Ivan Herak, član Uprave ACI-ja rekao je kako je zacrtano u novoj strategiji ACI-ja izmijeniti strukturu prihoda i u tom kontekstu otvaranje nekoliko butik hotela diljem Jadrana gdje ACI ima svoje marine se nameće kao prioritet.

- U Puli namjeravamo izgraditi butik hotel u okviru postojećih gabarita. Smatram da Pula i Puležani zaslužuju vratiti se na pulsku rivu, istaknuo je.

Na pitanje koliko će ACI uložiti, Herak je rekao kako se još točan iznos ne zna. Sukladno površini konzolata pojedinih sudionika u izgradnji će biti i participacija u projektu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!