18:21 / 23.10.2020.

Autor: HRT

Pula: Tri pacijenta zaražena, 20 medicinara u samoizolaciji

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić potvrdila je u petak poslijepodne novinarima da su tri pacijenta s Odjela pulmologije zaražena koronavirusom, zbog čega je 20 zdravstvenih djelatnika od danas u samoizolaciji.
Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić potvrdila je u petak poslijepodne novinarima da su tri pacijenta s Odjela pulmologije zaražena koronavirusom, zbog čega je 20 zdravstvenih djelatnika od danas u samoizolaciji.

Ravnateljica pulske bolnice rekla je kako je u četvrtak oko 22 sata stigao pozitivan nalaz jednog pacijenta, koji je testiran zbog administrativnih razloga, otpusta iz bolnice i smještaja u Dom za starije i nemoćne, te kako se na početku mislilo da je riječ o lažno pozitivnom nalazu, s obzirom na to da je pacijent dulje boravio u bolnici.

- Ponovljeni nalaz bio je također pozitivan pa se utvrdilo da je riječ o pacijentu koji nema pozitivne simptome na COVID-19, a imao je pozitivan nalaz. Analitikom slučaja ustanovili smo da od 14 oboljelih na Odjelu pulmologije pulske Opće bolnice tri su pozitivna na COVID-19, a bili su u istoj bolesničkoj sobi, što pokazuje da su se pacijenti međusobno zarazili i da nisu imali klasične simptome koronavirusa, rekla je ravnateljica Hrstić.

Dodala je kako je mnogo osoblja proteklih dana bilo u kontaktu s pacijentom.

- Ukupno smo detektirali 38 zdravstvenih djelatnika koji s bili u kontaktu s pozitivnim pacijentima iz tog odjela. Svi su testirani, ali ni jedan nije pozitivan, što dokazuje činjenicu da zaraza pacijenata nije došla od zdravstvenih djelatnika. Od 38 zdravstvenih djelatnika, njih dvadeset je od danas u samoizolaciji, rekla je Hrstić.

Dodala je kako danas pulska Opća bolnica u samoizolaciji ima 15 medicinskih sestara i tehničara, osam doktora, dva bolničara, jednu spremačicu i osam nezdravstvenih radnika. Prema njezinim riječima, oboljelih među zdravstvenim djelatnicima u pulskoj bolnici nema, a tri pozitivna pacijenta s Odjela pulmologije još su sinoć preseljena na COVID odjel i nemaju pogoršanu kliničku sliku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!