Puljak: Ne može službenica testirati postoji li vladajuća većina; Ljubičić: Najviše profitira oporba

02.08.2023.

10:56

Autor: Studio 4/IMS/HRT/S.M.

Zbog rješavanja problema korištenja gradskih stanova splitski gradonačelnik Ivica Puljak došao je u sukob s dojučerašnjom suradnicom Majom Đerek. Tko je u ovome slučaju profitirao - gradonačelnik, oporba na čelu s HDZ-om ili se pokazalo da aktivizmu u domaćoj politici nema mjesta? O tome su za Studio 4 HTV-a govorili urednik Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić i splitski gradonačelnik Ivica Puljak. 

Radi se o sukobu onih koji provode zakon i politike, kazao je Ljubičić.

- Gradonačelnik je kao političar sagledao ovu situaciju kada se raspravljalo o 100%-postotnom invalidu koji bi morao izaći iz gradskog stana, on je ipak izvagao da bi mu to napravilo veću štetu nego da se poštuje zakon. Budući da se pročelnica Maja Đerek čvrsto držala slova zakona, ona je inzistirala da se zakon u svakom od tih slučaja ispoštuje, bez ozbira što je ovdje riječ o jednoj, ljudski rečeno, izuzetno teškoj situaciji. Gradonačelnik je odvagao da će biti manja šteta da se odrekne jedne vjerne i kako je sam rekao, poslu vrlo predane suradnice, gospođe Đerek nego da gospođa Đerek inzistira na tome da se poštuje zakon i da gospodin Barač i ostali koji ne udovoljavaju uvjetima korištenja gradskih stanova u konačnici završe na ulici, dodaje Ljubičić.

Ljubičić: Od cijele situacije najviše profitira oporba 


Govoreći o tome koliko gradonačelniku Puljku za iduće poteze postaje teret dogradonačelnik Bojan Ivošević, kojega koristi kao bager koji ruši sve barijere i ne bira sredstva, Ljubičić je kazao da Ivoševiću ili cijeli grad plješće ili pak na sebe navlači kritike. 

- On jednostavno tako nastupa, bez rukavica. Onda i dolazi do konflikata razne vrste. Ako je Centar dobio vlast u dva navrata, dobio je zahvaljujući i Bojanu Ivoševiću podjednako, kao i gospodinu Puljku, rekao je Ljubičić. Smatra da će "savez Ivošević-Puljak" bez obzira na trzavice opstati do kraja njihova mandata. 

- Ivošević je taj koji donosi glasove ovoj koaliciji zbog toga jer je uvodio reda u gradu. Pritom je bilo puno slučajeva o kojima se moglo raspravljati i koji su također "bili rubni". Na njima naravno profitira oporba i ponovio da - od cijele situacije najviše profitira oporba. 

Ne želimo da nam se oduzme mogućnost dodjele stanova


Gradonačelnik Puljak pojasnio je da su "kadrovski stanovi" dodijeljeni prije nego je on došao na vlast.


- Odluka o tom stanu bila je prije 15 godina. Ja sam to zatekao. Mi niti jedan takav "stan kadrovski" nismo dodijelili. Ono što ne želimo da nam se dogodi je da nam se oduzme mogućnost da u budućnosti nekome koga želimo privući u Split, poput profesora, liječnika, znanstvenika, vrhunskih umjetnika - ne možemo privući u Split. Svaki grad u svijetu ima tu mogućnost, kazao je Puljak.

Napomenuo je kako mu se čini da je dodjela stanova i po statutu grada Splita, tj. da bi trebali i morali poticati vrhunske sportaše, umjetnike i znanstvenike da dođu živjeti u Split. 

- To sve zajedno treba balansirati sa socijalnom politikom. Mi smo prvi, nakon nekoliko mandata, koji su počeli ponovno dodijeljivati socijalne stanove. Sada ćemo dodijeliti još veći broj socijalnih stanova. Balansiramo između socijalnih i politika izvrsnosti jer zaista želimo da jedan grad kao što je Split ima sve te komponente u svom javnom životu, rekao je Puljak.

Puljak: Nije dopušteno službenici predlagati Gradskom vijeću nešto što nema potporu vladajuće većine


Urednik i voditelj Petar Vlahov kazao je Puljku da se u javnosti stvorila slika da je gospođa Derek transparentno, javno i zakonski pokušala uvesti reda u korištenje stanova, a da se on prometnuo u lokalnog autokratu, despota, koji je "pucao demokraciji u koljeno".

- Nekada se dogodi da se stvori slika koja je potpuno drugačija od stvarnosti. Gospođa Đerek je imala svu našu potporu u uvođenju reda, postupanjima i svemu ostalom. Ali kada je prešla u politiku i počela predlagati odluke koje idu na ruku oporbi i testirati većinu u Gradskom vijeću - prešla je ingerencije jedne službenice. To je zaista nešto što nije dopušteno. S druge strane, njezina komunikacija u javnosti, naročito prema vrlo osjetljivim osobama kao što su osobe s invaliditetom, nije nešto što mi podržavamo u Gradu Splitu, niti želimo da se tako nešto događa. Za sve ostalo je imala podršku, kazao je Puljak.

- Mi cijenimo stvari koje je napravila. Uvođenje reda nije počelo s njom. Ona je došla, a mi smo već dugo vremena prije nje uvodili red. Nastavit ćemo i nakon nje, ali ne način da se prepiremo i svađamo sa svim našim građanima i ne na način da pročelnici predlažu stvari na Gradsko vijeće koje nemaju podršku većine te da pročelnici testiraju većinu. Da sam tako nešto dopustio onda bi to bila potpuna anarhija. To bi bio još gori i veći populizam, nego onaj populizam koji oporba nameće. Takvu anarhiju nema nitko. Mislim da se nikada nije dogodilo da jedan pročelnik predlaže na Gradsko vijeće nešto što nema podršku vladajuće većine, pa da onda testira postoji li i dalje vladajuća većina. Službenici tako nešto ne smiju raditi, ja to ne želim dopustiti, nisam dopustio niti ću dopustiti, dodao je Puljak. 

Gradonačelnik Puljak kazao je da se s Majom Đerek razgovaralo prije eskalacije sukoba, ali da to nije funkcioniralo.

- Ona je odlučila iskoračiti u sferu politike i baviti se sa stvarima koje zaista nisu za službenika, kazao je i opet istaknuo njenu komunikaciju s ranjivim skupinama.

- Sama činjenica da je oporba stala na njenu stranu, a do jučer je bila protiv nje, pokazuje u biti da oporba samo želi biti oponent vlasti. Ne biraju sredstva niti biraju način na koji to rade, rekao je i naglasio da i ovo pokazuje kako gospođa Đerek ide na ruku oporbi, istaknuo je.

Puljak je govorio i o projektima u gradu te zaduženjima, neumjesnim grafitima u Splitu, odnosu s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem, pozicioniranju uoči parlamentarnih izbora. Poručio je da je cilj "srušiti HDZ".

- Pozivamo sve hrabre i razborite ljude da nam se pridruže, a to je ono čega se HDZ najviše boji, rekao je Puljak.

Ljubičić: Đerek je gurnula ruku u osinje gnijezdo


Ljubičić je potom kazao da je trenutačna vlast "zrela za silazak", ali da u oporbi ne vidi snage da pobijede HDZ. Nema, kaže, čvrstog saveza, oni su u ovom trenutku kao rakova djeca.

U Splitu je došlo do razdora zbog principa, tvrdi Ljubičić.

- Maja Đerek je gurnula ruku u osinje gnijezdo. Sve ove prethodne splitske vlasti nisu bile transparentne po pitanju dodjele gradskih stanova, bilo socijalnih, bilo kadrovskih, ali niti poslovnih prostora. Oni će tek doži kao tema na stol, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!