Puljak: Dok je HDZ na vlasti, Hrvatska nema šanse

12.06.2023.

17:33

Autor: Oporbeni zarez/Hrvatski radio/HRT/B.B.B.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak u emisiji Oporbeni zarez

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak u emisiji Oporbeni zarez

Foto: HTV / HRT

U Oporbenom zarezu gostovao je gradonačelnik Splita i predsjednik Centra Ivica Puljak. Govorio je o izazovima u upravljanju Splitom. Komentirao je štrajk u pravosuđu i nadolazeću izbornu godinu. Otkrio je moguće koalicijske partnere i najavio iduće korake stranke.

Puljak je najavio gradnju novih i obnovu postojećih vrtića u Splitu.

- Pokušat ćemo vidjeti kakvo je stanje i što se da napraviti da se sva djeca upišu u vrtiće. Gradimo dva nova vrtića, rekonstruiramo neke od njih, u budućnosti će biti više mjesta za djecu, rekao je.

Komentirao je štrajk djelatnika u pravosuđu. Istaknuo je da je ovakvo stanje posljedica HDZ-ova upravljanja Hrvatskom.

- Nisam bio na sudovima, inače, to su situacije koje ja izbjegavam koliko god je moguće. Više se koncentriram na operativne poslove, vidio sam i pratim što se događa, nastavio je.

- Mislim da cijela ova politika u zadnjih tridesetak godina na koji način HDZ upravlja našom zemljom sada dolazi na naplatu. Retorika (Andreja Plenkovića) je kao da nama on nešto daje, u biti, da HDZ nije upravljao ovom zemljom, svi bi imali 500 eura veću plaću, ustvrdio je.

'HDZ pokušava podmititi građane'


Osvrnuo se i na sve veće zahtjeve različitih sindikata uoči izborne godine.

- S obzirom da HDZ pokušava podmititi svoje građane, to je do sad naizgled i funkcioniralo. Mislim da su građani napokon shvatili tko je Andrej Plenković i tko je HDZ. Da HDZ nije upravljao zemljom, situacija bi bila puno bolja, rekao je.

- Uvijek govorim da dok je HDZ na vlasti, Hrvatska nema šanse, njih treba dva mandata odspojiti od javnog novca, dodao je.

'Opasne ideje', planovi Centra


Gradonačelnik Splita je rekao kako je održano već pet konferencija na kojima su ljudi različitih profila prezentirali svoje ideje. Izrazio je želju za smanjenjem broja gradova i općina.

- Mi smo organizirali pet konferencija u raznim gradovima Hrvatske. Nastavit ćemo s time. Pozivamo ljude različitih profila da nam predstave svoje ideje. Jedna od njih u ovoj diskusiji oko poreza i prireza je da smanjimo broj gradova i općina s 556 na 120 urbanih centara koji bi bili motori razvoja Hrvatske, rekao je Puljak.

Smatra kako je to jedan od načina prelijevanja novca u džepove građana. Dodao je kako bi se oslobodio novac i za ostale projekte.

- Uštedio bi se značajan novac koji bi se mogao preliti na povećanje standarda naših građana, ali ne samo to, nego i na izgradnju infrastrukture u gradovima i urbanim centrima. To su ideje da ukinemo županije i da ih pretvorimo u nekoliko regija, nastavio je.

- Dolazi moderno vrijeme i vrijeme modernih tehnologija. Moramo hvatati korak sa svijetom, inače ćemo ostati zemlja koja je na začelju Europe, zaključio je.

Koalicijski partneri, nove opcije


Puljak je otkrio da su postojali sastanci s SDP-om i Možemo. Najavio je daljnji tijek kada je u pitanju suradnja.

- Mi smo razgovarali s kolegama iz SDP-a i Možemo. Zaključili smo da ćemo neko vrijeme graditi svi svoje opcije. Onda ćemo se za nekoliko mjeseci vidjeti ponovno, napravit ćemo istraživanje i vidjeti koji je najbolji način da srušimo HDZ i odspojimo ga od javnog novca barem dva mandata, rekao je.

- Mi gradimo sebe, privlačimo ljude različitih profila, onda ćemo vidjeti na koji način se možemo udružiti s drugima, kazao je.

Rekao je i koji je daljnji plan ako ne bude predizborne suradnje.

- Ja iz ove perspektive ne bih spekulirao. Nama u obzir dolazi suradnja sa svima onima koji žele srušiti HDZ. Uvijek kažem da smo spremni za novi početak, ali ovaj put bez HDZ-a. Oni koji žele istu tu ideju, mi smo apsolutno za suradnju sa nekom od opcija koje dijele osnovne vrijednosti s nama, dodao je.

Komentirao je i novu opciju šibensko-kninskog župana Jelića, ustvrdio je kako mu nije do kraja jasna njegova pozicija.

- Naravno, uvijek želimo svim političkim opcijama da se bore za svoje ideje. To radi gospodin Jelić. Ono što bi meni bilo drago je da se on puno eksplicitnije i jasnije odredi prema HDZ-u, rekao je.

- To ja nisam vidio. Njemu su izgleda mogući za suradnju svi, uključujući i HDZ. To kod nas nije slučaj, zaključio je.

Kratko se osvrnuo i na događaje na desnici, zaključio je da suradnja s DP-om vjerojatno ne dolazi u obzir.

- Domovinski pokret ne da se nije jasno opredijelio prema HDZ-u, nego je rekao da je njima HDZ prihvatljiv kao koalicijski partner. To nama nije nikako prihvatljivo, dodao je.

Zakon o izbornim jedinicama, rast plaća


Puljak je ustvrdio kako je HDZ novi Zakon o izbornim jedinicama zasigurno napravio po svojoj mjeri.

- HDZ će napraviti sve da zadrži ovakav sustav koji njima odgovara, koji nije niti zakonski niti je etičan. Oni imaju suce na svojoj strani i definirali su pravila. Mi moramo imati bolju ekipu i pobijediti ih na njihovom terenu, rekao je.

- GONG se borio za najdemokratskije moguće metode. Ono što zaista nije u redu je da određeni birači imaju manju vrijednost nego što imaju drugi. Ti smjerovi bi bili puno bolji, kazao je.

Kada je u pitanju rast plaća, Puljak je ustvrdio kako će plaće rasti, ali da će prateći troškovi života vrlo brzo prestići taj rast. Dodao je kako je potrebna dodatna financijska decentralizacija.

- Naizgled će plaće porasti, ali koliko će ostale stvari poskupjeti, npr. gorivo, to će se na kraju sve izjednačiti. Mi smo željeli potaknuti diskusiju o tome na koji način decentralizirati Hrvatsku. Kako se gradovima, koji su motori razvoja, mogu dati veće slobode u djelovanju, nastavio je.

To je ono što mi želimo, omogućila bi se potpuno drugačija perspektiva razvoja, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!