Obuljen Koržinek odgovorila Puljku: Bolje se informirajte o svojim ovlastima

09.10.2022.

Zadnja izmjena 16:15

Autor: HRT/I.B.

Nina Obiljen Koržinek, Ivica Puljak i Bojan Ivošević

Nina Obiljen Koržinek, Ivica Puljak i Bojan Ivošević

Foto: HTV / HRT

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ponovila je da namjena javnih prostora nije u nadležnosti konzervatorskih odjela, te poručila gradonačelniku Splita Ivici Puljku da se bolje informira o svojim ovlastima. Prethodno su gradonačelnik Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević na konferenciji za novinare upozorili na uništavanje stare gradske jezgre, za što odgovornima smatraju konzervatore.

- Nemam vremena ni ambicije više podučavati gradonačelnika i njegovog zamjenika o tome koje su njihove ovlasti, jer su se o tome trebali informirati prije nego što su se uputili na izbore, stoji u odgovoru koji je ministrica dala na upit Hine kako komentira Puljkovu izjavu u kojoj proziva nju i njeno ministarstvo kao odgovorne za sprječavanje pretvaranja Splita u monokulturu brze hrane i diska na otvorenom.

- Detaljno smo i precizno već odgovorili na pitanje o tome je li u nadležnosti konzervatorskih odjela baviti se namjenom javnih prostora. S obzirom da se ovdje uglavnom govori o restoranima, klubovima i drugim ugostiteljskim objektima, predlažem da se prouče propisi koji za takve objekte utvrđuju uvjete, što sigurno nije Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, ističe Obuljen Koržinek.

- Ukoliko gospoda Puljak i Ivošević ne žele čitati zakone i ne vjeruju onome što priopći nadležno ministarstvo, predlažem da na nekom skupu gradonačelnika zapitaju svoje kolege da im objasne kako upravljaju svojim gradovima i ovlastima koje imaju, s obzirom da je Split jedini grad kojemu to još nije jasno i u kojem su došli na ideju da bi Ministarstvo trebalo provoditi gradske odluke o komunalnom redu odnosno zamijeniti sanitarnu inspekciju i druge službe zadužene za nadzor nad radom ugostiteljskih objekata, poručila je ministrica.

Puljak i Ivošević prozvali splitske konzervatore zbog uništavanja stare gradske jezgre

Povijesna jezgra Splita jedan je od najvažnijih identiteta grada i treba je zaštititi pod svaku cijenu, u njoj treba postići balans između turizma i života građana i ne smije se pretvoriti u monokulturu kao što sada imamo brzu hranu i disko na otvorenom, poručio je gradonačelnik Ivica Puljak.

Gradonačelnik je u nedjelju sazvao konferenciju za novinare u Marmontovoj ulici na temu uloge Grada i Ministarstva kulture u zaštiti stare gradske jezgre te ustvrdio kako takvo stanje u gradu ne može spriječiti Grad nego konzervatori i konzervatorska inspekcija te je pozvao ministricu kulture i glavnog konzervatorskog inspektora da počnu raditi svoj posao, koji je definiran u zakonu, a ako to ne žele - neka te ingerencije prepuste gradskoj vlasti.

Grad je u samo nekoliko mjeseci riješio sve konkretno na istočnoj obali i u Hrvojevoj ulici, jer je tamo imao ingerencije, dok u ovom slučaju problem treba riješiti Ministarstvo kulture i medija, te konzervatori, istaknuo je Puljak.

- S ovog mjesta pozivam ministricu Koržinek i glavnog konzervatorskog inspektora Koržineka da počnu raditi svoj posao koji je definiran u zakonu, a ako to ne žele - neka te ingerencije prepuste nama i mi ćemo te stvari urediti odmah. Ako konzervatori ne žele popustiti pred nekim drugim interesima za staru gradsku jezgru neka te ingerencije odmah sada prepuste nama, izjavio je gradonačelnik.

Dodao je da je Grad u završnoj fazi donošenja plana o upravljanju starom gradskom jezgrom kojim će se definirati okviri i načini kojim bi se ona trebala štititi.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević rekao je da legislativa postoji, odnosno članci zakona koji su stvoreni da bi spriječili takve procese u staroj gradskoj jezgri, ali, kaže, "ono što ne postoji je volja da se problem riješi".

Nastavio je da nema mjesta za različita tumačenja jer je zakon jasan i svih poziva da pročitaju članak 65. Zakona o zaštiti očuvanja kulturnih dobara koji jasno kaže da se ništa u povijesnoj jezgri ne može prenamijeniti što se tiče djelatnosti bez njihovog odobrenja.

- Ovdje lijevo od nas imamo noćni klub koji radi već tri godine i koji nema odobrenje konzervatora za tu djelatnost. Stotinjak metara iza nas traju radovi prenamjene još jednog poslovnog prostora koji je do sada bio trgovina tekstilom, a polako se naziru obrisi da bi trebao biti novi noćni klub. Pozivam konzervatore i konzervatorsku inspekciju da se javno očituju jesu li dali odobrenje za još jednu prenamjenu, a ako nisu, kada misle postupiti u skladu sa svojim ovlastima, rekao je Ivošević.

Osvrnuo se i na prozivanje da Grad još nije donio komunalni red rekavši kako se on donosi na temelju Zakona o komunalnom gospodarstvu i uređuje naselje, fasade, ulice i ostalo, a ne definira djelatnost u poslovnim prostorima. Smatra da će nakon što donesu Odluku o komunalnom redu neke probleme sitnijeg tipa riješiti, a kada donesu Odluku o javnom redu i miru, bit će ispomoć policiji u uvođenju javnog reda i mira.

Ivošević je rekao i da će vrlo rado preuzeti posao konzervatora i njihove inspekcije onoga trenutka kada promijene članak 65. i kažu da je umjesto odobrenja konzervatora u Splitu za prenamjenu djelatnosti u staroj gradskoj jezgri potrebno odobrenje grada Splita jer oni se jedva čekaju "uhvatiti" posla.

- Zakon trenutno kaže da Koržinek u Zagrebu i Bužančić u Splitu jednostavno moraju početi raditi svoj posao, a do tada mi samo možemo stajati, gledati i plakati nad onim što se događa u našoj staroj gradskoj jezgri, ustvrdio je Ivošević.

Na pitanja novinara Puljak je rekao da u Gradu postoji dosta poslovnih prostora koji su prenamijenjeni iako za to nisu imali odobrenje, te da to mogu ako žele regulirati konzervatori.

- Stotinjak metara iza nas traju radovi prenamjene još jednog poslovnog prostora koji je do sada bio trgovina tekstilom, a sada se naziru obrisi da bi trebao biti novi noćni klub pa ja pozivam konzervatore da se javno očituju jesu li dali odobrenje za još jednu prenamjenu ako nisu kada misle postupit po svojim ovlastima, rekao je Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Splita.

- Ja pozivam s ovog mjesta ministricu Koržinek i glavnog inspektora gospodina Koržineka da počnu radit svoj posao koji je definiran u zakonu. Ako to ne žele neka te ingerencije prepuste nama i mi ćemo stvari uredit odmah, rekao je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!