Puljak i Kuzmanić: Split dobro stoji, morali smo vratiti dugove HDZ-a

05.05.2023.

17:01

Autor: Hina/HRT

Konferencija za novinare splitskog gradonačelnika

Konferencija za novinare splitskog gradonačelnika

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Splitski gradonačelnik Puljak i njegov zamjenik Kuzmanić potvrdili su u petak da na žiro računu Grad ima oko 100 milijuna kuna, ali su odbacili ocjene predsjednika splitskog HDZ-a Šute da je aktualna vlast u Splitu nesposobna za upravljanje financijama i ne troše ih za razvojne projekte.

- Split ima na računu 100 milijuna kuna, a u lipnju 2021. zatekli smo 30 milijuna kuna u plusu te dug od 69 milijuna kuna, rekao je Antonio Kuzmanić na konferenciji za novinare koja je uslijedila nakon konferencije za novinare Tomislava Šute na kojoj kritizirao splitsku vlast da ne zna iskoristiti ta sredstva za razvojne projekte grada.

Gradonačelnik Ivica Puljak dodao je da je Grad Split uredno izvršio proračun.

- Štedjeli smo, ponašali smo se racionalno, vratili smo, ali i naplatili dugove, te Grad sad financijski dobro stoji, ustvrdio je.

Komentirao je i raniju izjavu predsjednika splitskog HDZ-a Šute da je 2022. u gradski proračun uprihođeno 108 milijuna kuna poreza na dohodak više nego godinu dana ranije, da se taj trend povećanja uprihođenja od poreza na dohodak nastavlja te da je u prvom tromjesečju ove godine veći od prvog lanjskog tromjesečja, što su zasluge intervencije Vlade.

Više prihoda koristit će se za infrastrukturu


Puljak je kazao kako je istina da su lokalne samouprave povećale te prihode zato što su se povećale plaće. Napominje da je od tog povećanja prihoda od poreza na dohodak obveza Grada prema svakodnevnim životnim uslugama građanima.

- To što imamo više prihoda koristit ćemo za izgradnju infrastrukture, poručio je Puljak. Dodaje kako bi trebalo davati veću važnost gradovima.

- Mi moramo moliti Vladu da nam odobri da nešto napravimo na našim plažama jer ne upravljamo njima niti imamo pristup moru, kazao je Puljak.

"Sadašnja vlast morala je vratiti dugove HDZ-a"


Kuzmanić je dodao da je sadašnja splitska vlast morala vratiti dugovanja od ranije HDZ-ove vlasti.

"U zadnje dvije godine vratili smo 100 milijuna kuna dugova ali smo uspjeli Grad dovesti u plus. Povećali smo prihode, ali ne od poreza nego od naplate doprinosa i najmova," rekao je Kuzmanić.

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Puljak se okomio na HDZ ustvrdivši da su počeli 'izlaziti kosturi iz ormara', a to su dugovi.

- Privremenom upravitelju Vodovoda i kanalizacije Šuti sada izlaze kosturi iz poslovanja tom tvrtkom jer je svojim neodgovornim poslovanjem doveo u pitanje samu opstojnost te tvrtke, a radi se o više desetak milijuna kuna. Istovremeno je neodgovorno povisio plaću zaposlenicima za 18 posto, kazao je Puljak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!