Puljak: Kazne su kontradiktorne, ovo je tipična politička ucjena

30.03.2023.

11:58

Autor: HRT/D.M./Hina

Ivica Puljak i Bojan Ivošević

Ivica Puljak i Bojan Ivošević

Foto: HTV / HRT

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak prozvao je Državni inspektorat da ga nerazumnim kaznama želi izbaciti iz politike. Naime, nakon kazne od 100 tisuća kuna zbog toga što nije zaustavio radove u Vili Dalmaciji, koji su ugovoreni u vrijeme njegova prethodnika, HDZ-ova Andre Krstulovića Opare, Puljak je jučer dobio novu kaznu od 100 tisuća kuna zbog toga što radove nije vratio u prvobitno stanje. Gradonačelnik Puljak tvrdi da su presude kontradiktorne te da nije učinio ni jedan od ta dva prekršaja.


Ukupno tri novčane kazne stigle su jučer u splitsku gradsku upravu, osobno gradonačelniku dvije - jedna od 100.000 kuna, a druga od 3.000 kuna, te jedna od 30.000 kuna Gradu Splitu. Puljak tvrdi da je jučerašnje rješenje inspekcije u kontradikciji s rješenjem od prije tri tjedna.

- Sve što se napravi, 'građenje' - kazna je 120 tisuća kuna. A 'negrađenje' - također 120 tisuća kuna. Ovo je tipična ucjena i to politička. Mene osobno i našu političku opciju želi se spriječiti da uopće djelujemu. Izdaju se besmislene kazne. Nijedan pravni stručnjak kojega smo kontaktirali - ne zna šta da se sada radi. (...) Imam dvije odluke, jedno rješenje po kojem se mene prisiljava na obustavu građenja, a drugo rješenje na kojem me se prisiljava na građenje, i prijeti se kaznom ako se ne napravi ono što oni žele da se izda nova kazna od 120 000 kuna, izjavio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Ivica Puljak.  

Radove je, smatrajući da nije potrebna, bez građevinske dozvole naložio bivši gradonačelnik Krstulović - Opara. Nakon prijave, Puljak je te radove odmah obustavio, pa je tako po njemu prva kazna neopravdana. Potom je Puljak naložio i vraćanje u prvobitno stanje, pa je tako po njemu i druga kazna bespredmetna. Inspektorat, kaže Puljak - drugim rješenjem traži da se pod zemlju vrati dio raspalih kanalizacijskih cijevi koje više i ne postoje.

Puljak nema namjeru platiti do sada ukupno 203 000 kuna. Ova prilično bizarna priča imat će i svoj nastavak.

- Meni ne preostaje ništa drugo nego da o ovom izvjestim europske institucije, jer ovo je pokušaj i pritisak da se ostavimo politike, dodao je Puljak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!