Puljak na informativnom štandu o novom sustavu odvajanja otpada

20.05.2023.

14:21

Autor: HRT/D.M./Hina

gradonačelnik Puljak i direktor Čistoće Karoglan

gradonačelnik Puljak i direktor Čistoće Karoglan

Foto: Radio Split / HRT

Na informativnom štandu kojeg je postavila komunalna tvrtka Čistoća žitelji splitskog gradskog kotara Bol su se u subotu informirali o novom sustavu odvajanja otpada te o tomu razgovarali s gradonačelnikom Ivicom Puljkom.

Građani su postavljali pitanja koja su se odnosila na pravilno odvajanje otpada te na mogućnosti odlaganja većih količina otpada na reciklažnim dvorištima i na ritam ugradnje polupodzemnih spremnika u Splitu.

- Zanimanje građana, ali i sve bolji rezultati odvajanja, daju optimizam i dokazuju da smo na dobrom putu da svi zajedno prihvatimo novi sustav odvajanja i nove životne navike, na dobrobit sviju nas i našeg grada, kazao je gradonačelnik Ivica Puljak

Na štandu su stanovnici, uz informiranje i edukaciju, mogli preuzeti i besplatne vrećice za odvojeno prikupljanje biootpada, papira i plastike, platnene torbe, magnete i edukativne letke u kojima je detaljno objašnjeno pravilno razvrstavanje otpada.

U gradskom kotaru Bol su dosad otvoreni polupodzemni spremnici na osam mjesta. Građani Splita, kako je priopćeno iz Gradske uprave, na raspolaganju imaju četiri vrste spremnika u koje mogu odlagati odvojeni otpad.

Biootpad se odlaže u spremnike sa smeđim poklopcem, metalna, plastična i tetrapak ambalaža u spremnike sa žutim poklopcem, miješani komunalni otpad u spremnike s crnim poklopcem, dok su spremnici s plavim poklopcem predviđeni za papirnatu i kartonsku ambalažu.

Grad Split, navodi se, i dalje sustavno radi na poboljšanju i izgradnji nove infrastrukture potrebne za propisno zbrinjavanje otpada. Podsjeća se kako je u rujnu 2022. započeto postavljanje polupodzemnih spremnika. Stanovnici Plokita dobili su spremnike na 12 lokacija, na Kmanu su spremnici otvoreni na četiri mjesta, a na Lovretu na šest lokacija.

Građani do sada na raspolaganju imaju spremnike i u kotarima Varoš, Grad, Lučac Manuš, Bačvice i Spinut. Do kraja ljeta planirano je postavljanje još 340 polupodzemnih spremnika po splitskim kvartovima, priopćeno je iz splitske Gradske uprave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!