Puljak najavio raspravu o poskupljenju dječjih vrtića

01.09.2022.

11:41

Autor: T.V./HRT

Sjednica splitskog Gradskog vijeća

Sjednica splitskog Gradskog vijeća

Foto: HTV / HRT

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak u četvrtak je najavio poskupljenje dječjih vrtića i produženog boravka u školama zbog povećanja cijena energenata i električne energije.

Dugo godina cijena se nije povećavala, a cijene energenata i hrane su se povećale," rekao je Puljak te dodao da će iznos poskupljenja ostati vrtićima za poboljšanje standarda.

Vršitelj dužnosti pročelnika Službe za društvene djelatnosti Mario Negotić najavio je da bi cijena vrtića s 480 kuna trebala porasti na 600 kuna.

- Što se tiče produženog boravka u školama, roditelji su do sada plaćali 250 kuna a Grad je sufinancirao s 450 kuna. Iznos koji plaćaju roditelji i Grad povećali smo za 50 kuna pa bi roditelji mogli plaćati 300 kuna za cjelodnevni boravak, a Grad 500 kuna," rekao je Negotić. Taj dio povećanja će ići za isplatu plaća nastavnika koji rade u produženom boravku.

O prijedlogu poskupljenja trebalo bi se raspravljati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća a do tada će se voditi javna rasprava o tom prijedlogu.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ Vide Popović izjavio je kako najave poskupljenja dječjih vrtića treba dobro razmotriti jer poskupljenje sa 480 na 600 kuna nije beznačajno, posebice za roditelje koji imaju više djece u vrtićkoj dobi.

Predsjednik splitskog SDP-a i vijećnik Damir Barbir ističe pak kako treba spriječiti pad standarda u splitskim vrtićima.

- Poskupljenje možemo gledati kao nužno zlo ali ja ću inzistirati na tomu da oni koji su najugroženiji i kojima je to udar na standard budu zaštićeni i da da taj udar na standard građana bude što je moguće manji, izjavio je Barbir.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, koja je trajala oko pola sata, vijećnici su glasovali za komisije i odbore koji ranije nisu bili izglasani.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!