Puljak: Kopilica bi trebala postati novi kvart

30.08.2022.

Zadnja izmjena 14:45

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Panoramski pogled na željeznički kolodvor u Kopilici

Panoramski pogled na željeznički kolodvor u Kopilici

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak kazao je kako bi Kopilica trebala postati novi moderan kvart, natječaj za taj gradski projekt bit će raspisan početkom iduće godine, a najavio je i anketu među građanima o viziji tog dijela grada.

Rekao je da se radi o prostoru koji zauzima stotinjak hektara, a ideja je da taj dio grada postane kvart u kojem će implementirati sve metode urbanizma i arhitekture, naročito novi europski koncept New european bauhaus koji predstavlja najmoderniji koncept urbanizma u Europi, a možda i u cijelom svijetu. Kopilica bi tako trebala postati novi kvart grada Splita u kojem će biti kombinacija javnih sadržaja, parka i zaštite prirode na mjestima na kojima je to potrebno kao i novi moderni dio koji će kombinirati stanovanje i industriju.

- Jedan od važnih komponenti tog novog projekta će biti izgradnja stanova za mlade, POS-ovih stanova za dugoročni najam, a to će sve omogućiti mladim ljudima da se zadrže u gradu, te da privučemo nove mlade ljude koji će s nama stvarati budućnost grada, najavio je gradonačelnik Puljak na konferenciji za novinare dodavši da je do sada urbanizam u gradu bio poligon za igru elite i gradu je nanesena šteta.

Podsjeća da su taj koncept promijenili te da danas urbanizam u Splitu uključuje građane, struku i dionike koji imaju određeni interes na prostoru zbog čega će ih sve uključiti u proces. Natječaj za Kopilicu bi trebao biti objavljen početkom iduće godine, najavio je Puljak koji se nada da bi do trećeg kvartala 2023. godine imali zaključen natječaj nakon čega bi se moglo krenuti u realizaciju projekta.

Rekao je i da će to biti projekt koji bi mogao biti konačno realiziran za pet do deset godina s obzirom da je veličina Kopilice kao pola park šume Marjan. Naveo je i je da će u tom dijelu biti autobusni i željeznički kolodvor, radit će na povezivanju tog dijela grada sa zračnom lukom kroz brzu željeznicu i tako sve dijelove integrirati kroz projekt.

- Ovaj dio grada će imati mješovitu namjenu i za stanovanje i za moderne industrije, a nama je jako važno da se da naglasak na izgradnju stanova za dugoročni najam, ali i nekih drugih modela, ustvrdio je Puljak.

Na pitanje novinara o aferi u Ini rekao je da je izvlačenje novca iz Ine jedna od najvećih afera i pljački u hrvatskoj povijesti i da misli kako su birači HDZ-a jedini koji to mogu zaustaviti, te da moraju birati ili HDZ ili Hrvatska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!