16:41 / 06.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Puljak: Ostavke Kuzmanića i vijećnika Centra, isto se očekuje i od HDZ-a

Ivica Puljak i Vice Mihanović

Ivica Puljak i Vice Mihanović

Foto: HRT / HTV

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak izjavio je kako je na sastanku s predstavnicima klubova vijećnika zaključeno da se idući tjedan održi sjednica Gradskog vijeća na kojoj će vijećnici njegove stranke Centar podnijeti neopozive ostavke, a isto se očekuje i od HDZ-a. Na sjednici nisu bili predstavnici klubova HDZ-a i HGS-a Željka Keruma.

- Na toj sjednici Gradskog vijeća donijet će se odluka o održavanju kotarskih izbora i prijedlog je da se oni održe 26. lipnja i zauzet ćemo se da se isti dan održe i izvanredni izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće, rekao je gradonačelnik Ivica Puljak nakon sastanka Gradskog vijeća. Pozvao je i devet vijećnika HDZ-a da to urade istodobno s vijećnicima stranke Centar pa bi tako 16 vijećnika podnijelo ostavku - što je potrebna većina, od ukupno 31 vijećnika, za raspuštanje Vijeća.

Kuzmanić će pripremiti ostavku i uručiti je s ostavkama HDZ-a 


Puljak je ponovio da će on i zamjenik Bojan Ivošević podnijeti ostavke do kraja ovog tjedna, što će značiti održavanje izbora za splitskog gradonačelnika.

- Moj zamjenik Kuzmanić će pripremiti svoju ostavku i uručit će je zajedno s ostavkama vijećnika HDZ-a, rekao je Puljak. Objasnio je da će Kuzmanić tako postupiti jer stranka Centar ne vjeruje HDZ-u. Kazao je kako je HDZ više puta prevario njih i građane ne samo Splita, nego i cijele Hrvatske te da zato nude ovakvo rješenje kako bi se ispunili uvjeti da se ide i na izbore za Gradsko vijeće.

- Svjestan sam da će Andrej Plenković i Vlada učiniti sve da ponovno zauzmu grad Split i da se u tom procesu neće libiti niti prekršiti zakon kao što su već jučer najavili mišljenjem Ministarstva pravosuđa i uprave o povjereniku za Grad Split koje je suprotno mišljenju pravnih stručnjaka. Mi se ne bojimo upliva Plenkovića i Vlade, poručio je Puljak. Za HDZ-ovce je rekao da su kukavice koje pokušavaju izvrdati da se ne raspusti Gradsko vijeće.

'Cijela Hrvatska gleda u Split'

Prema njegovu mišljenju, cijela Hrvatska gleda u Split, kako se odvija borba protiv HDZ-a, protiv klijentelizma, kriminala, korupcije. Puljak smatra da će se za dvije godine na parlamentarnim izborima takva borba prenijeti na cijelu Hrvatsku, jer je u cijeloj zemlji, kao i u Splitu, kako je ocijenio, "građanima dosta ovoga što je HDZ dosad radio". Na upit ima li ambicija za politiku na nacionalnoj razini, za "Markov trg", Puljak je rekao da je njegova ambicija isključivo grad Split. 

Prema riječima čelnog čovjeka splitskog HDZ-a Vice Mihanovića, HDZ je odbio poziv na sastanak jer, kako kaže - ne žele sastanke bez dnevnog reda i traže sjednicu Gradskog vijeća. Poručili su i da su spremni za izbore.

- Imam potrebu kazati o povjereniku i cijeloj ovoj priči oko Antonija Kuzmanića, hoće ili neće. Naš stav je bio da je to apsolutno neprihvatljivo da čovjek koji je dio izvršne vlasti, praktično drugi ili treći čovjek grada, da ostane na čelu u vrijeme kampanje. Mi zagovaramo, želimo, ako dođe do te situacije, da Vlada imenuje povjerenika i za grad Split i za Gradsko vijeće. Ne samo da budu nestranačke osobe, već potpuno neutralne osobe, poručio je  Mihanović.


Mostovci predali ostavke, imaju kandidata za gradonačelnika  

- Mi ćemo imati svojeg kandidat za gradonačelnika Splita koji će biti iz našeg najužeg tima i uskoro ćemo objaviti njegovo ime, izjavio je novinarima Mostov gradski vijećnik Josip Markotić. Pozvao je građane Splita na što veću izlaznost na izvanrednim izvorima rekavši kako dobra izlaznost ide u prilog Mostu.

U sadašnjem sazivu splitskog Gradskog vijeća, Most ima tri vijećnika. Markotić je izvijestio novinare da su sva tri vijećnika danas podnijela ostavke i ovjerila ih kod javnog bilježnika.

Ramljak neće na izvanredne izbore

Branka Ramljak, gradska vijećnica Nezavisne liste Ramljak-Mamić, rekla je novinarima kako dvoje vijećnika te liste neće podnositi ostavke jer će se i bez njihove ostavke moći dostići broj od 16 ostavki vijećnika, koliko je, od ukupno 31 vijećnika, potrebno za natpolovičnu većinu da se raspusti splitsko Gradsko vijeće i organiziraju novi izbori.

Na upit bi li opet prihvatila ponudu da bude povjerenica Vlade za grad Split, pošto je u toj ulozi već jedanput bila, kada ju je u travnju 2017. Vlada RH imenovala za svoju povjerenicu u Splitu, ona je odgovorila niječno. Dodala je kako su je o tome već pitali neki gradski vijećnici.

Ramljak je također rekla da svojim glasačima, kojih je gotovo 4000 - neće predložiti za koga će glasovati na izvanrednim izborima, na kojima ona neće sudjelovati.

Ostavka Tamare Visković i SDP-ovih vijećnika

SDP-ov gradski vijećnik Davor Matijević rekao je novinarima da će dvoje SDP-ovih gradskih vijećnika podnijeti ostavke na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Gradska vijećnica platforme Možemo! Tamara Visković izvijestila je da je jutros podnijela ostavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!