Puljak primio zapovjednika razarača Britanske ratne mornarice

31.10.2022.

14:43

Autor: HRT/V.G./Hina

HMS Defender/Arhiva

HMS Defender/Arhiva

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak primio je u ponedjeljak zapovjednika razarača HMS Defender britanske Kraljevske ratne mornarice, kapetana fregate Georgea Stortona, koji je u nedjelju uplovio u gradsku luku Split u sklopu bilateralne vojne suradnje, priopćeno je iz Grada.

Razarač HMS Defender, britanske Kraljevske ratne mornarice, uplovio je jučer popodne u splitski akvatorij u posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) i gradu Splitu. Britanski razarač će u splitskoj gradskoj luci boraviti do 3. studenog, u sklopu bilateralne vojne suradnje s Ratnom mornaricom Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Gradonačelnik Puljak je tom prigodom zapovjedniku, kapetanu fregate Stortonu, i posadi britanskog ratnog broda, koji ima 234 člana, zaželio dobrodošlicu u Splitu.

Predstavio im je Split, zahvalio na obavljanju odgovorne i važne zadaće te poželio ugodan boravak u gradu.

Uz zapovjednika Stortona i njegove časnike te časnike HRM-a, prijemu je nazočio i veleposlanik Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Simon Thomas.

Osim protokolarnih prijama u splitskog Gradskoj upravi i Zapovjedništvu HRM-a, u programu je i posjet Kraljevskih marinaca satniji mornaričko- desantnog pješaštva u Pločama, zajednička uvježbavanja, sportski susreti te uvježbavanje sa snagama Flote HRM-a.

Razarači klase Daring okosnica flote britanske Kraljevske mornarice


HMS Defender, razarač klase Daring, dužine je 152,4 m, širine 21,2 m, gaza 7,8 m te istisnine 8000 t. Razarač je u službi Kraljevske ratne mornarice od 2013., a matična luka broda je u Portsmouthu.

Razarači klase Daring okosnica su flote britanske Kraljevske mornarice. Sposobni su obavljati širok spektar zadaća iz domene pomorskog ratovanja te ujedno borbe protiv piratstva, suzbijanja krijumčarenja i pružanja humanitarne pomoći nakon prirodnih katastrofa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!