13:07 / 07.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Puljak optužio Prkića da je bez dogovora promijenio odluku o sjednici, Prkić odgovorio

Ivica Puljak

Ivica Puljak

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak optužio je u četvrtak predsjednika Gradskog vijeća Jakova Prkića da je bez dogovora s bilo kime promijenio odluku i sazvao sjednicu Gradskog vijeća za tri tjedna, umjesto za idući tjedan, kako je bilo planirano.

Puljak je na izvanrednoj konferenciji za novinare rekao kako je do jučer kasno poslijepodne zajedno sa gradskim službenicima pripremao materijale za sjednicu Gradskog vijeća, koja se prema dogovoru trebala održati sljedećeg tjedna.

- Prkić je naglo, bez dogovara s bilo kim, promijenio tu odluku i sjednicu Gradskog vijeća zakazao tek za tri tjedna, ustvrdio je Puljak.

Ponovio je kako bi želio da se izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće održe na isti dan kad i kotarski izbori, a bilo je planirano da se oni zajedno održe 26. lipnja.

Kaže kako mu nije jasno zašto je Prkić napravio nešto što ide na ruku isključivo HDZ-u. "Nas ovo ne iznenađuje, bit će još opstrukcija", dodao je.

Poručio je da će sutra podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika i da će na izborima biti kandidat za gradonačelnika kao običan građanin i profesor na fakultetu.

Puljak je rekao da će HDZ, uz pomoć predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, učiniti sve da "ponovno zauzme Split na nelegalan način", a u sadašnjim okolnostima postoje "svakakve nemogućnosti."

Smatra da je Vladina odluka o imenovanju povjerenika za Split nezakonita, ali ne namjerava voditi pravne bitke oko toga jer to nije u interesu građana Splita.

Prkić: Što Puljak ima s Gradskim vijećem? Ne može odlučivati kad će biti sjednica!

Predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jakov Prkić u četvrtak je sjednicu Vijeća najavio za 26. travnja, a na prozivke gradonačelnika Ivice Puljka da se sazivanjem sjednice za tek tri tjedna pokazao kao "žetončić HDZ-a", uzvratio je da on ne može odlučivati kad će biti sjednica i upitao ga što to ima s Gradskim vijećem.

Prkić mu je prijepodne odgovorio porukom da ga "čudi kako nije žetončić Željka Keruma i Aleksandra Vučića, zašto baš HDZ- a", ističući da zakazani datum održavanja sjednice Gradskog vijeća nikome ne bi trebao smetati, "pogotovo ne Puljku jer ako misli dati ostavku može je dati - ako je neće dati, neće je dati".

Gradonačelnika je upitao i što to on ima sa Gradskim vijećem, jer ne može umjesto vijećnika odlučivati kako i kada će biti sjednica.

"Puljak nastoji zamagliti situaciju, nema ništa sa Gradskim vijećem"

- On nastoji zamagliti situaciju. Gradonačelnik nema apsolutno ništa s predstavničkim tijelom, to su dva različita tijela. Izvršna vlast i predstavničko tijelo su skroz različiti, poručio je Prkić.

Naglasio je kako mu i dalje nije jasno zašto bi održavanje sjednice za tri, a ne već idući tjedan moglo odgovarati HDZ-u, navodeći da je na Puljkov prijedlog da sjednica počne 13. travnja odgovorio kako bi vijećnici trebali biti upoznati sa svim materijalima za sjednicu, pa mu se gradonačelnikov prijedlog "zaista učinio tako brzo".

- Rekao sam da se ne slažem s tim jer mi se datum sjednice zaista činio tako brzo. Promislio sam i zaključio da bi bilo dobro da se datum pomakne, izjavio je Prkić.

Ustvrdio je da datum održavanja sjednice neće utjecati na datum održavanja kotarskih i izvanrednih gradskih izbora, napominjući da se Gradsko vijeće ne može samo raspustiti, već ga Vlada raspušta ako u njemu nije ostao natpolovičan broj vijećnika, njih 16, da bi moglo donositi odluke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!