Stanovnici Spinuta prosvjedovali protiv postavljanja preskontejnera

24.02.2023.

Zadnja izmjena 18:15

Autor: Hina/I.B.

Prosvjed stanovnika splitske četvrti Spinut protiv izgradnje pretovarne stanice

Prosvjed stanovnika splitske četvrti Spinut protiv izgradnje pretovarne stanice

Foto: Milan Sabic / Pixsell

Više stotina stanovnika splitske gradske četvrti Spinut jednosatnim prelaženjem ulice zaustavljalo je promet i tako prosvjedovalo protiv nedavne odluke Gradskog vijeća da se u tom dijelu grada postavi pretovarna stanica za otpad s preskontejnerima. Splitski gradonačelnik Ivica Puljak ranije je izjavio kako će se nastaviti razgovori s građanima Spinuta.

Prosvjednici su zviždali i uzvikivali "Nećemo škovace." Prosvjed, to jest prelaske preko ulice osiguravala je policija i tijekom njegova trajanja tri puta je pozvala okupljene da dopuste prolaz mnoštva vozila kako se ne bi stvarale velika prometna gužvam, što su prosvjednici i uvažili.

Prosvjed je održan u neposrednoj blizini lokacije površine oko 1.500 četvornih metara, koja je odlukom Gradskog vijeća stavljena na raspolaganje komunalnoj tvrtki Čistoća za postavljanje preskontejnera za prikupljanje otpada.

Tik uz tu lokaciju su i sportski tereni NK Dalmatinac na kojim treniraju djeca a u blizini su i tri nebodera.

Ovo je prvi prosvjed, a bude li potrebno nastavit ćemo i ubuduće s njima i poduzet ćemo raspoložive pravne mjere, rekao je predsjednik Gradskog kotara Spinut Luka Kovač.

On je istaknuo kako su gradonačelnika pitali hoće li odustati od odluke da se u Spinutu postave preskontejneri i pretovarna stanica za otpad te da je Puljak odgovorio niječno.

- Gradonačelnik nam je na nedavnom sastanku u Banovini, koji je trajao četiri sata, rekao da neće odustati od postavljanja kontejnera na lokaciji za koju je odluku donijelo Gradsko vijeće, istaknuo je Kovač.

Istaknuo je kako je Gradski kotar Spinut donio odluku da neće odustati od protivljenja postavljanju tih kontejnera.

Na upit kako komentira činjenicu da je na izborima za gradonačelnika, Puljak pobijedio u gradskom kotaru Spinut, a sad mu se protive upravo njegovi glasači, Kovač je odgovorio da je to "gradonačelnikov a ne naš problem."

Podsjetio je kako je on kao nezavisni kandidat izabran za predsjednika Gradskog kotara Spinut te da je od sedam kotarskih vijećnik pet njih nezavisnih.

Prosvjednici su novinarima rekli da je ishitrena i nepromišljena odluka Gradskog vijeća da se lokacija u Spinutu ustupi komunalnoj tvrtki Čistoća za postavljanje preskontejnera za otpad.

- Di to ima u svitu da se kontejneri za otpad postavljaju tako blizu sportskih terena i nebodera. Takav odluka je donesena po principu - ja sam gospodin Bog tvoj i nema drugih Bogova uz mene, rekao stanovnik Spinuta Miljenko Vujević.

Puljak: Razgovarat ćemo s građanima Spinuta u vezi s otpadom

- Neki građani još imaju otvorenih pitanja, mi ćemo i dalje s njima razgovarati jer lokacija u Spinutu za preskontejnere bila je optimalna u trenutku odlučivanja na Gradskom vijeću, rekao je ranije Puljak novinarima i dodao kako problem s otpadom nije problem samo Spinuta, nego svih u širem središtu Splita.

Puljak je rekao kako bi najlakše bilo maknuti taj problem pod tepih, ali, poručio je, tu su da rješavaju probleme.

Na novinarsko podsjećanje kako je upravo na temelju komunalnog aktivizma dobio povjerenje građana Spinuta na izborima za splitskoga gradonačelnika, a sad mu ti građani "zamjeraju nerazumijevanje za to", Puljak je opovrgnuo stajališta da se radi o populizmu.

- Mislim da su nas građani izabrali da rješavamo probleme, a ne radi populizma, rekao je splitski gradonačelnik.

Ivica Puljak

Ivica Puljak

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Splitski SDP traži poništenje zaključka o postavljanju preskontejnera na Spinutu

Predsjednik splitskog SDP-a i gradski vijećnik Davor Matijević u proceduru za iduću sjednicu Gradskog vijeća uputio je prijedlog odluke o poništenju zaključka kojim je komunalnoj tvrtki Čistoći dodijeljena gradska površina na Spinutu kao mjesto za pretovarnu stanicu otpada.

- Smatram da sportsko-rekreacijska zona mora ostati isključivo za sport i rekreaciju te da djeci sa Spinuta moramo obnoviti taj centar, a da za pretovar smeća Grad mora pronaći drugu lokaciju, poručio je Matijević na svojoj FB stranici.

Ističe kako se ubuduće prije donošenja takvih odluka treba kontaktirati gradski kotar ili mjesni odbor kako bi ih se informiralo i s njima konzultiralo.

Matijević predlaže da privremena lokacija za pretovarnu stanicu bude tzv. škversko parkiralište, ali, dodaje, to je stvar za raspravu s Gradom i Čistoćom.

S obzirom na to da su se sve političke opcije očitovale protiv spomenute lokacije na Spinutu, očekuje da će taj prijedlog biti prihvaćen. Na prošlotjednoj sjednici splitskoga Gradskog vijeća samo su vijećnici stranke Centra Ivice Puljka glasovali za zaključak da se Čistoći privremeno stavi na raspolaganje oko 1500 metra četvornih na Spinutu za postavljanje preskontejnera, što je bilo dovoljno da se on prihvati.

U trenutku glasovanja bilo je nazočno 29 vijećnika, od kojih je 15 vijećnika stranke Centar. Dvanaest vijećnika je bilo protiv, a dva suzdržana.

SDP u GV ima dva mandata.

Davor Matijević

Davor Matijević

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!