16:06 / 09.06.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Puljak: Upravno vijeće javne ustanove smijenjeno jer je ugrozilo javni interes

Ivica Puljak

Ivica Puljak

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak izjavio je kako je hitno smijenio Upravno vijeće Javne ustanove Športski objekti Split jer su ugrozili javni interes a time je želio poslali snažnu poruku da nova vlast neće tolerirati takve postupke svojih prethodnika.

Puljak je na konferenciji za novinare rekao kako ga e prvi radni dan u Banovini zatekla informacija da je Javna ustanova Športski objekti dala parking na Gripama u koncesiju na još pet godina privatnoj tvrtki koja je povezana s HDZ-om i HGS-om, u proceduri koja je završena 31. svibnja, dan nakon izbora. Novi gradonačelnik Splita tvrdi da će taj potez građane Splita koštati najmanje sedam milijuna kuna, koji su trebali biti uloženi u sportsku infrastrukturu i nove javne garaže.

- Ne možemo pristati na to da privatni interes pojedinaca koji su umreženi s bivšom vlasti i dalje bude ispred javnog interesa i zato sam jučer hitno smijenio Upravno vijeće Javne ustanove športski objekti, kako bi poslali snažnu poruku da nećemo tolerirati ovakve postupke bivše vlasti, koja još uvijek kontrolira gradska poduzeća i javne ustanove u vlasništvu Grada jer proces potpune tranzicije vlasti još nije gotov - rekao je Puljak. Potez bivšeg Upravnog vijeća ocijenio je etički i suštinski nekorektnim.

Bivše Upravno vijeće (Marko Žaja, Ivan Gudelj, Đeni Vuković Stanišić, Jure Kerum i Jure Bučević) nije poštivalo Odluka Gradskog vijeća iz 2016. godine da se po isteku važećeg Ugovora krajem ove godine gradski parking da na upravljanje tvrtki Split parking d.o.o. kojoj je to osnovna djelatnost, te su produžili koncesiju za narednih pet godina privatnoj tvrtki T-point.

Puljak kaže kako je zbog hitnosti postupka u Upravno vijeće ustanove imenovao i tri vijećnika stranke Centar koji će na tim funkcijama biti privremeno, dok se s partnerima ne postigne dogovor oko toga kako će se birati ljudi u upravna vijeća, kako bi zadržali najvišu razinu transparentnosti, kako je najavljeno u kampanji.

Ističe kako je zadatak novih članova Upravnog vijeća Dražena Čulara, Maria Negotića te privremeno Igora Skoke, Nenada Uvodića i Anite Birimiša sanirati štetu, odnosno onemogućiti daljnje donošenje sličnih odluka, na štetu građana Splita i javnog interesa.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević istaknuo je da je nova koncesija dodijeljena bez elaborata ekonomske isplativosti. Parking s druge strane dvorane na Gripama, koji tri puta manji, godišnje prihoduje oko 550.000 kuna, dok će na ovom biti prihodovano 108.000 kuna godišnje.

- Drugim riječima, na gotovo tri puta većem parkiralištu će u pet godina uprihoditi koliko na manjem parkiralištu uprihodi gradska tvrtka koja se time bavi u samo jednoj godini. Poruka javnosti je kako je netko jednim potpisom, nadamo se samo pokušao, uzeti Gradu sedam milijuna kuna koji su trebali završiti u ulaganju u sportsku infrastrukturu na Gripama i u izgradnju javnih gradskih garaža. To nećemo tolerirati, zato je ova mjera došla ekspresno, ovo je spašavanje javnog interesa i nadamo se kako će ovih sedam milijuna kuna ostati ovome gradu - zaključio je Ivošević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!