Puljak za HRT o sedam mjeseci na čelu Splita

16:32 / 28.12.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Puljak u Regionalnom dnevniku

Puljak u Regionalnom dnevniku

Foto: HTV / HRT

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak održao je posljednju ovogodišnju konferenciju za novinare. Istaknuo je da, premda imaju manjinsku vlast, nastavljaju raditi za dobrobit građana. 

Prozvao je SDP, HDZ i Kerumov HGS za "miniranje" novih projekata, ali poručuje da ga to neće spriječiti da s partnerima ide naprijed.

S gradonačelnikom Splita razgovarala je Ivana Šilović

Sedam mjeseci prošlo je otkako je Puljak preuzeo gradonačelničku funkciju.

- Zadovoljan sam, iako nisam zadovoljan onime što smo zatekli. Zatekli smo situaciju koja nije dobra. Zadovoljan sam smjerom kojim sve to ide i zadovoljan sam ponajviše time da to građani prepoznaju i da su zadovoljni.

Govorio je i o proračunu Splita za 2022. 

- Prijedlog o preustroju Gradske uprave nije prošao. SDP kada je otklonio mogućnost novih izbora, vratio se starom načinu rada, rekli su da im je to u redu, ali nisu za to glasali. Ovo je bio prijedlog da splitska gradska uprava postane najmanja i najmodernija uprava u Hrvatskoj. Mislim da je reorganizacija napravljena bez trgovanja, bez da je netko nešto tražio, nego je napravljena stručna. Napravit ćemo sistematizaciju Gradske uprave, pokušat ćemo od nje napraviti modernu gradsku upravu.

Govoreći o projektima, spominje da kreću u realizaciju projekta Tehnološkog parka u Dračevcu, tu je i rekonstrukcija plaže na Žnjanu.

- Tu su projekti vrtića, dogradnja dvorana, škola i inače poboljšanje jedne slike i optimizma i nade u Splitu da se može bolje. 

Puljak zabrinut velikim brojem zaraženih u Splitu i županiji, nema dočeka Nove na Rivi

Splitski gradonačelnik izrazio je zabrinutost zbog najnovijeg porasta zaraženih koronavirusom u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je od 1843 obrađena testa više od 50 posto pozitivno na koronavirus.

- Danas imamo zabrinjavajuću vijest da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji puno zaraženih i da je veliki postotak testiranih zaražen. Sugeriram građanima da se cijepe i zaštite, rekao je Puljak.

Među novooboljelim osobama 398 je iz Splita. Na novinarski upit hoće li kao gradonačelnik predložiti mjere za zaustavljanje negativnog trenda zaraze u Splitu, Puljak je odgovorio kako je to isključiva odgovornost županijskog i nacionalnog Stožera civilne zaštite.

- Mi uvijek apeliramo na građane Splita da se svi cijepe, dodao je.

Puljak je potvrdio da zbog epidemioloških razloga ove godine na Rivi neće biti organiziranog dočeka Nove godine.

Doček Nove godine organizirat će se u četiri zone u Splitu pod kontroliranim epidemiološkim uvjetima, rekao je i dodao da su dvije zone privatne, a dvjema je Grad dao koncesiju.

Najavio je da bi se sljedeći tjedan trebao osnovati Zavod za urbanizam Grada Splita kroz koji će se razvijati Generalni urbanistički plan (GUP) i izrađivati planska dokumentacija.

Rekao je da je zadovoljan uvođenjem reda u Splitu za vrijeme prvih šest mjeseci njegova gradonačelničkog mandata te suradnjom s projektnim partnerima, među kojima je spomenuo i stranku Most.

Istaknuo je kako nije zadovoljan dijelom Gradskog vijeća koji je, kaže, "radio cirkus".

Nisu dorasli politici i onome što želimo od grada Splita, rekao je i s tim u vezi spomenuo SDP, HDZ i Hrvatsku građansku stranku (HGS) Željka Keruma.

- Pozivam ih da se uozbilje i da radimo na dobrobit Splita, rekao je Puljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!