Puljkova većina izglasala poskupljenje vrtića u Splitu

28.10.2022.

09:34

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ivica Puljak

Ivica Puljak

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Petnaest vijećnika vladajuće stranke Centar u splitskome Gradskom vijeću noćas je prihvatilo prijedlog gradonačelnika Ivice Puljka o poskupljenju dječjih vrtića i produženog boravka u školama nakon duže rasprave u kojoj je ostatak vijećnika kritizirao prvog čovjeka Splita.

Puljku je za izglasavanje prijedloga bilo dovoljno 15 ruku vijećnika njegove stranke jer na redovnoj sjednici nije bilo prisutno troje vijećnika HDZ-a, a dvoje iz SDP-a odlučio je uskratiti podršku na tom pitanju.

Kako je izrekao Davor Matijević, smatraju da "Grad koji predlaže proračun od 1.8 milijardi kuna može podnijeti teret da u ovoj godini krize kad se intervenira u cijene struje, goriva, raznih namirnica, ne podigne cijene roditeljima ili barem ne svima".

Redom su gradonačelniku predbacivali što je u predizbornoj kampanji govorio kako je "i jedno jedino neupisano dijete u vrtić zaista sramota".

- Zbog te se sramote ja i bavim politikom, jer tu sramotu nisam mogao gledati sa strane, već sam se uključio kako bih to promijenio. I hoću, izrekao je, podsjetilo se, u objavi na društvenoj mreži krajem svibnja ove godine.

Mostova vijećnica Ivana Ljulj Cvitanić predložila je da roditeljima i skrbnicima djece koja su ispunila uvjete natječaja, a nisu upisana u vrtić, Grad zbog smanjenih kapaciteta isplaćuje naknadu od 700 kuna mjesečno. Puljak je odlučio ne podržati takvu ideju za oko dvjestotinjak djece.

- Grad Split u cijelosti financira bruto plaće za oko 800 zaposlenika, a ne vidim razloga da se ne nastavi s takvom praksom. Pogotovo kad usporedimo ukupna izdvajanja za predškolski odgoj s drugim gradovima, Kaštela izdvajaju 18 posto proračuna, Solin 22, a Split tek 12. Ako grad Split, dakle, u cijelosti snosi trošak bruto plaća, što svakako podržavamo, iz kojeg se razloga isto koristi kao argument povećanju cijene smještaja?" upitala je Ljulj Cvitanić.

DP: Novi namet - "puljkarina"

Iako je kriza bilo prije, Igor Stanišić iz redova Hrvatske građanske stranke (HGS) ocijenio je kako je povećanje cijena vrtića trebala biti zadnja linija obrane.

- Neka grad po uzoru na Studentski centar u kojem se zapošljavaju studenti osnuje beba centar da se djeca zaposle i pomažu svojim roditelja plaćati vrtiće, rekao je Stanišić.

Za imovinski cenzus u ovoj odluci zalagala se Stanišićeva stranačka kolegica Lidija Bekavac, a Aris Zlodre, vijećnik Domovinskog pokreta novi namet za dio građana nazvao je "puljkarina".

Odsad će se za boravak djeteta u redovitom desetosatnom jasličkom programu izdvajati 620 kuna, u redovitom desetosatnom vrtićkom programu 600, a u redovitom osmosatnom vrtićkom programu 510 kuna. Ranije su za te programe roditelji izdvajali 495, 480, odnosno 410 kuna. Za smještaj djeteta u redovitom šestosatnom vrtićkom programu cijena je 350 kuna, za razliku od ranijih 250 dok će roditelji za dijete u redovitom petosatnom vrtićkom programu sufinancirati 330 kuna umjesto sada ukinutih 250 kuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!