17:14 / 12.11.2020.

Autor: Jelena Jindra/Puls/HRT

Puls: Žrtve nasilja etiketirane kao manipulativne majke

-

-

Foto: - / -

Nakon razvoda često jedan od roditelja koristi pojam 'otuđenja' kako bi optužio drugoga.
Razvod roditelja za svako je dijete stresan. Kada ga prati i roditeljski konflikt, trauma je još veća. U takvim razvodima zna se dogoditi da jedan roditelj, svjesno ili nesvjesno, narušava odnose djeteta s onim drugim. Emisija Puls donosi priče žena koje tvrde da su žrtve otuđenja. Etiketirane su kao manipulativne majke koje su otuđile svoje dijete od oca.

Otuđenje od roditelja je pojava kada dijete izražava negativne reakcije i osjećaje prema jednom roditelju, pod utjecajem psihološke manipulacije i emocionalnog zlostavljanja drugog roditelja. No često jedan od roditelja koristi taj pojam kako bi optužio drugoga.

- Kad sam prijavila zlostavljanje i djeteta i sebe, što je dijete i samo izreklo - došli smo u situaciju da od žrtve obiteljskog nasilja ja postajem manipulativna majka, otuđujući roditelj, emocionalni zlostavljač. Dijete ne želi ostajati s ocem samo, jer je u očevoj kući doživjelo zlostavljanje. U svom zadnjem mišljenju Centar traži da mi se dijete oduzme. Dijete mogu viđati tek nakon tri mjeseca i to jedanput tjedno, u prisustvu stručne osobe. Odlučuje da se dijete dodijeli ocu, unatoč činjenici da znaju da je dijete bilo zlostavljano, tvrdi jedna majka.

Oba roditelja. Je li to moguće u razvodima u kojima postoji nasilje?

"Kad dijete kaže da ne želi ići kod tate, ne slušate njega. Nego vi morate kao majka reći sinu da je tata divan i da kod njega mora ići". "Žene koje prijave zlostavljanje, kad su djeca u pitanju, budu najprije optužene da manipuliraju i da djeca ne govore istinu". "Ni sama nisam znala što je to 'sindrom otuđenja' dok se nisam našla u toj situaciji". "Nisam mogla vjerovati da je nešto tako uopće moguće, da nešto takvo uopće postoji". To su samo neka od iskustava koje svjedoče žene iz ove priče.

Stručnjaci polaze od pretpostavke da svako dijete treba oba roditelja. No je li to moguće u razvodima u kojima postoji nasilje - u prilogu odgovaraju psihologica Senka Sekulić Rebić, predsjednica udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež Lana Peto Kujundžić i odvjetnica Sanja Jelavić.

Pogledajte videoprilog!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!