Pulska policija traga za autorima sramotnih grafita

20:41 / 30.12.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Policija

Policija

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

 Policija traga za nepoznatim počiniteljima koju su u noći sa srijede na četvrtak sprejem na fasadama nekoliko zgrada na Kaštanjeru u Puli ispisali grafite neprimjerenog sadržaja i fašističko znakovlje, a gradonačelnik je večeras oštro osudio vandalizam i poručio kako to neće proći.

Naime, prema riječima glasnogovornice istarske policije Suzana Sokač policija je jutros u 9.30 sati zaprimila dojavu o oštećenju fasada na nekoliko zgrada u Stankovićevoj i Štiglićevoj ulici u Puli gdje su zasad nepoznati počinitelji sprejem ispisali grafite neprimjerenog sadržaja te time počinili kazneno djelo oštećenje tuđih stvari.

Prema fotografiji objavljenoj u lokalnim medijima, sprejem je napisano "Hitler jugen" i nacrtana svastika. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić večeras je oštro osudio vandalizam nepoznatih počinitelja koji su, kako je naveo, "grubo oskvrnuli fasade neprimjerenim porukama i fašističkim znakovljem".

- Ponavljam moju poruku na kojoj ću ustrajati: Tužno je kada čovjek vidi da u 21. stoljeću i dalje ima onih koji su zadojeni idejom gubitnika i svoju mržnju iskaljuju na spomenicima, oblikovani neznanjem i budalaštinom koja im je jedina prijateljica. To neće proći i ne može tako" - poručio gradonačelnik Zoričić dodavši kako ovi "bezimeni antijunaci samo pokazuju sebi da žive u iluziji prošlosti nošeni idejom koja je propala i koja ni na jedan način nije htjela dobro svome čovjeku i narodu".

- Koliko god puta šarali, mi ćemo čistiti i dat ćemo sve od sebe da vrijednosti antifašizma ugradimo u našu djecu i mlade u školama i na fakultetima, jer jedino tako možemo promovirati ono na što smo ponosni i biti sigurni da se fašizam neće ponoviti, istaknuo je Zoričić.

- Bez hrabrosti naših djedova i baka, tada djevojaka i mladića, ne bi bilo današnje moderne Hrvatske, jer su djeca i unuci tih istih djevojaka i baka branili Hrvatsku i u Domovinskom ratu. Oni koji to ne znaju i ne prihvaćaju, oni ne poznaju niti sebe, niti Pulu, niti Istru niti Hrvatsku, ali niti svoju i našu budućnost - poručio je gradonačelnik Zoričić.

Grad Pula promptno je pokrenuo u uklanjanje neprimjerenih grafita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!