Pulski veliki rotor zasjao u ljubičastoj boji za 'palčiće'

17.11.2021.

23:14

Autor: T.V./HRT/Hina

 Pulski rotor osvijetljen ljubičastom bojom

Pulski rotor osvijetljen ljubičastom bojom

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Veliki rotor u pulskoj četvrti Šijani u srijedu navečer je zasjao u ljubičastoj boji u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju čime je Grad Pula, na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi "Palčići", podržao prijevremeno rođenu djecu i njihove roditelje.

Kako je priopćeno iz Grada Pule, u svijetu jedno od desetero djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj to je više od 2.600 djece godišnje, odnosno sedmero svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika.

Unatoč tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine zbog prijevremenog rođenja u svijetu umire milijun djece.

Udruga Klub roditelja nedonoščadi "Palčići", jedine udruge ove vrste u Hrvatskoj, kontinuirano pruža podršku roditeljima prijevremeno rođene djece. U suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije realizira projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoji da se javnost u što većoj mjeri informira o ovoj temi.

Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje.

Udruga ˝Palčići osnovana je u veljači 2010., na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika radi pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu. Osim potpore roditeljima i djeci, Udruga je dosad organizirala i nekoliko humanitarnih projekata pomoću kojih je 30-ak hrvatskih bolnica opremila medicinskom opremom koja im je nedostajala za liječenje i skrb o prijevremeno rođenoj i bolesnoj novorođenčadi.

Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je niz od 10 dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira prijevremeno rođeno dijete od 10 rođenih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!