09:13 / 20.12.2018.

Autor: E.L.S./HRT

"Pume" ponovno u svom Varaždinu

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Svečanosti će nazočiti predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović.
Hrvatska vojska vratila se u Varaždin, u vojarnu u Optujskoj ulici koja od danas nosi naziv 7. gardijske brigade "Puma". Na svečanosti je bila je i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović.

U nazočnosti obitelji poginulih branitelja, predstavnika državne i lokalnih vlasti te građana, obraćajući se vojnicima koji će raditi i živjeti u varaždinskoj vojarni, Grabar Kitarović je naglasila da su "Pume" neraskidivo vezane uz Varaždin, iz kojeg su krenule u sve pobjede Domovinskog rata.

- Vjerujem da nikada nećemo zaboraviti dan kad su 7. i 4 gardijska brigada oslobodile hrvatski kraljevski grad Knin i postavile hrvatsku zastavu na kninsku tvrđavu taj će prizor ostati zauvijek urezan u pamćenje hrvatskog naroda. Iz svih tih bitaka i pobjeda 'Pume' su se uvijek iznova vraćale u Varaždin koji je postao dom svih pripadnika brigade, rekla je predsjednica koja je podsjetila da su Varaždinci "Pume" dočekali i u ljeto 1995. godine.

- Tu neraskidivu vezu Varaždina i 'Puma' nije mogla razdvojiti niti nepromišljena odluka o izmještanju hrvatske vojske iz Varaždina. Danas ispravljamo tu odluku i Pume se konačno i zauvijek vraćaju u svoj dom. Tako i Varaždin, nakon Vukovara, Sinja i Ploča, ponovo može s ponosom istaknuti da u njemu živi i obavlja svoje zadaće pobjednička hrvatska vojska, rekla je Grabar Kitarović te dodala da će se Hrvatska vojska uskoro vratiti i u Pulu.

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume, slijednici tradicije 7. gardijske brigade, u Varaždin su se vratili sedmodnevnom hodnjom dugom 184 kilometra od Našica gdje su bili proteklih godina.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da to i danas pokazuje pobjednički duh Hrvatske vojske.

- Unaprjeđujemo i razvijamo nove sposobnosti Hrvatske vojske, moderniziramo ravnomjerno sve tri grane vojske. Vojna vježba 'Velebit '18', remont helikoptera, nabava višenamjenskog borbenog aviona, obalni ophodni brod, opremanje vozila Patria, ustrojavanje mornaričkog desantnog pješaštva, samo su neki u nizu projekata i aktivnosti, naglasio je ministar obrane te dodao da je u tijeku i postupno vraćanje oduzetih materijalnih prava vojnicima naknade za rad na terenu, za stražu, za dežurstvo.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general zbora Mirko Šundov, ustvrdio je da Varaždin bez "Puma" nije isti grad, kao što ni Pume bez Varaždina nisu ista postrojba.

- Hodnjom od Našica do Varaždina u proteklih sedam dana pokazali ste poštovanje prema hrvatskim braniteljima i 7. gardijskoj brigadi, ali i spremnost i karakter hrvatskog vojnika. Baštineći ime slavnih "Puma", vašim povratkom u Varaždin pripala vam je odgovornost i čast čuvanja dostojanstva i ugleda koji su stekli vaši prethodnici siguran sam da ste svjesni te odgovornosti i da ju s radošću prihvaćate, zaključio je Šundov.

Svečanost je počela otkrivanjem ploče s novim nazivom vojarne i čitanjem povjesnice brigade. Ploču su otkrili zapovjednici 7. gardijske brigade "Puma" generali Zdravko Jakop i Željko Dvekar, koji je istaknuo kako neće govoriti o ratnom putu 7. gardijske brigade jer bi to predugo trajalo, kao ni o poslijeratnim postignućima i zadaćama Puma, ali je istaknuo da želi reći nešto što mu leži na srcu.

- Zbog, nazovimo je, neprilagođene politike, svojedobno je 7. gardijska brigada morala napustiti Varaždin, a mi smo s tugom i gorčinom gledali odlazak naših suboraca. Sada su se, zahvaljujući dragom Bogu, razumu i shvaćanju našeg državnog vodstva našoj predsjednici, Vladi i ministru obrane, 'Pume' konačno vratile u Varaždin, svojoj kući, kazao je Dvekar.

Nakon ulaska pripadnika 2. mehanizirane bojne "Pume" u vojarnu, kod kapelice sv. Jurja u krugu vojarne, u spomen na 91 poginulog te jednog nestalog pripadnika 7. gardijske brigade, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Učinili su to i predsjednica Republike Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov.

7. gardijska brigada "Puma" ustrojena je 23. prosinca 1992. godine, a kroz nju je prošlo oko 4.500 pripadnika. Nakon borbenih djelovanja u Domovinskom ratu, a najviše se pamti po oslobađanju Knina 5. kolovoza 1995., u mirnodopskim je uvjetima bila aktivna do 7. srpnja 2003. kada je formalno ugašena. Tradiciju legendarne brigade nastavlja 2. mehanizirana bojna "Pume".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!