Punktovi s brzim antigenskim testovima od sljedećeg tjedna u Zagrebu

08:18 / 13.11.2020.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

-

-

Foto: - / -

Bit će nešto manje ukupno pozitivnih u Zagrebu nego jučer, još nam nisu pristigli kompletni rezultati za Zagreb, rekla je Jasmina Vraneš.
Jasmina Vraneš, mikrobiologinja NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, jutros je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 navela nove zagrebačke brojke vezano za koronavirus - rekla je da su na zavodu obradili 1193 uzorka, odnosno pacijenta, a pozitivnih je bilo 479.

- Znači, bit će nešto manje ukupno pozitivnih u Zagrebu nego jučer, još nam nisu pristigli kompletni rezultati za Zagreb budući da nešto tih testova radi i HZJZ, koji radi jako puno, ali glavnina njihovih uzoraka dolazi iz hrvatskih županija. Vjerojatno oko 650, bit će manje od tih 705, predviđam da će biti danas, rekla je Vraneš.

➡️ Cjepiva će biti za 50 posto stanovništva
➡️ HRT-ova ekipa u šibenskom Covid-laboratoriju: Novi val ne slabi

Dodala je da se postoci pozitivnih na broj obrađenih u zadnjih 20-ak dana drže između 35 i 41 posto.

Istaknula je i da se uvode brzi antigenski testovi koji u ovoj situaciji mogu znatno rasteretiti i epidemiologiju i kliničku mikrobiologiju.

- Ide se na to da se osnivaju punktovi u Zagrebu koji će odmah na licu mjesta reći je li netko pozitivan od tih koji imaju simptome i ti ne moraju ići kod nas, neće se potvrđivati pozitivni, zbog te visoke specifičnosti brzog antigenskog testa, rekla je Vraneš.

Vraneš je navela da su se ti testovi već počeli upotrebljavati u Hitnoj pomoći, a od sljedećeg tjedna će se rutinski upotrebljavati na tim punktovima.

S druge strane, rekla je da ti testovi mogu biti lažno negativni, iako postoje razlike među njima.

O cjepivu

Što se tiče cjepiva, postoje četiri vrste, a Pfizerovo je vrlo osjetljivo na temperaturne promjene, navela je.

- Najbolje je da se uskladišti na minus 80, minus 70, rekla je Vraneš, dodavši da to cjepivo jako obećava te da postoje najave da bi se moglo registrirati već krajem godine.

Vraneš ne dvoji kako će HZJZ i županijski zavodi izvrsno riješiti distribuciju cjepiva.

Napomenula je da cjepivo mora zadovoljiti sigurnosne standarde te da treća faza kliničkog istraživanja uključuje desetke tisuće osoba.

- Sad imamo 200-tinjak različitih cjepiva u različitim fazama istraživanja, od kojih je 40-ak u završnim fazama 2 i 3 kliničkog istraživanja, a nekih šest vidimo kao neke koji su vrlo brzo pred registracijom, rekla je Vraneš.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!