Očekuje nas još jedan val

25.09.2022.

Zadnja izmjena 18:16

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

Nevrijeme na moru

Nevrijeme na moru

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Vodostaji koji su tijekom prošlog tjedna izazvali poplave spustili su se na normalnu razinu, no čeka nas još jedan val oborina, koji bi mogao potrajati sve do četvrtka.  DHMZ je za danas objavio upozorenje zbog vrlo vjerojatno velike količine kiše u gospićkoj regiji, koja obuhvaća veći dio Gorskog kotara i Like.

Najveće količine kiše očekuju se u Gorskom kotaru, na riječkom području te u Dalmaciji. Iako se visoki vodostaji Kupe i Save ne bi trebali ponoviti, problema bi moglo biti na manjim tokovima.

- Normalno da takvi vodostaji dovode do porasta osobito u ovom slučaju manjih i bujičnih tokova ali i svih vodotoka na tom području. Stoga moramo upozoriti ljude naročito na području Gorskog kotara na mogućnost bujičnih i urbanih poplava. Nakon ovakve oborine to je moguće, tako da paze, da čuvaju stvari, naročito kod ovih urbanih poplava. U Dalmaciji pozivamo ljude da maknu sve one svoje stvari koje drže u odvodnim kanalima koji vode zapravo tu vodu u more, istaknuo je Zoran Čavlović, voditelj Centra obrane od poplava u Hrvatskim vodama.


DHMZ objavio upozorenja zbog kiše i vjetra

Koje bi opasnosti moglo donijeti poslijepodnevno nevrijeme upozorio je u podnevnom Dnevniku HRT-a meteorolog mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

- Danas se najviše kiše očekuje na području sjevernog Jadrana i u gorskoj Hrvatskoj. Moguće je da padne 50 do 100 litara kiše tako da će sigurno doći do povišenja vodostaja rijeka. Sutra se najviše oborina očekuje na području Dalmacije, pogotovo u njezinoj unutrašnjosti, ali isto tako i uz obalu, gdje pljuskovi mogu biti jače izraženi tako da može biti i bujičnih i urbanih poplava, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!