13:24 / 22.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Pupovac: Korona pokazala da se solidarnost može manifestirati transetnički

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je da je situacija oko koronavirusa pokazala da postoje stvari u kojima se solidarnost može manifestirati transetnički, transstranački i transideološki.
Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ustvrdio je na komemoraciji u Jasenovcu da je situacija oko koronavirusa pokazala da postoje stvari u kojima se solidarnost može manifestirati transetnički, transstranački i transideološki.

Obilježavanje 75. obljetnice proboja iz logora u Jasenovcu

Na upit što se promijenilo u zadnjih godinu dana da su predstavnici naroda koji su stradali u Jasenovcu odlučili zajedno s predsjednikom Vlade i Sabora sudjelovati na zajedničkoj komemoraciji, Pupovac je kazao da je bilo određenih promjena na političkoj razini, no ne na razini onih pitanja koja su sporna.

- Ono što je bilo presudno je da su u okolnostima manifestirane solidarnosti oko pandemije koronavirusa i potresa u Zagrebu odlučili da napravimo korak bliže, rekao je Pupovac nakon polaganja vijenaca i cvijeća u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja iz logora.

Dodao je da je taj korak bliže urodio time što su trojica predsjednika - Republike, Sabora, Vlade odlučili da i oni naprave korak i da sva trojica dođu ovdje danas.

Poručio je da je ta odluka zalog za ono što očekuju da će biti napravljeno.

- I mi smo htjeli založiti svoj dio doprinosa, a to je da budemo danas ovdje i da pokažemo da možemo biti solidarni i onda kada se međusobno ne slažemo i onda kada smo udaljeni u pogledu kako doživljavamo i kako ocjenjujemo pojedine pojave kao što je povijesni revizionizam, negacionizam ovoga mjesta, toleriranje onih koji veličaju ustaški režim i koji našu zemlju oslikavaju znamenjima toga režima, istaknuo je Pupovac.

Ustvrdio je da korona pokazala da postoje stvari "u kojima možemo manifestirati solidarnost transetnički, transstranački, transideološki".

- To se manifestiralo među političkim strankama u Saboru posebno tokom trećeg mjeseca, a ovaj put je bilo neophodno da se pokaže minimum solidarnosti oko ovakvih simboličkih mjesta i da taj minimum solidarnosti pokušamo pretvoriti u osnovu za realizaciju onoga što smo više puta diskutirali na sastancima s predsjednikom Vlade i prošle i pretprošle godine, dodao je.

Izrazio je nadu da će promijenjene političke okolnosti u nekim aspektima ići u prilog tome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!