12:06 / 06.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Pupovac: O koaliciji nakon izbora - partneri vjeruju u ostanak

Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Foto: - / -

Novinari su pitali političare o sudbini vladajuće koalicije, nakon najave Milorada Pupovca o mogućem napuštanju vladajućih.
Zbog spaljivanje lutke s njegovim likom na karnevalu u Kaštel Sućurcu i Kaštel Starom, što je doživio kao poticanje na nasilje koje dopušta državni vrh, Milorad Pupovac je rekao - da je došao do crte preko koje neće prijeći. Čelnik SDSS-a tvrdi da će zbog toga preispitati potporu vladajućoj koaliciji. Čelnici drugih stranaka vladajuće koalicije sumnjaju da bi SDSS mogao napustiti koaliciju.

Pupovac: O ostanku u koaliciji nakon izbora u Lici


Saborski zastupnik i čelnik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio je da će njegova stranka raspravljati o ostanku u vladajućoj koaliciji, no o tome će se odlučivati nakon lokalnih izbora u Ličko-senjskoj županiji, koji se održavaju u nedjelju, 10. ožujka. "Svi čelni ljudi stranke su u kampanji za lokalne izbore u Ličko-senjskoj županiji i dok ne prođu izbori neće biti sastanka na tu temu",  rekao je Pupovac Hini.

Kuščević: Nema razloga za Pupovčevu ljutnju

- Ne vidim problema. Smatram da nema razloga za ljutnju s njegove strane. Mislim da je Hrvatska društvo u kojem je zaštita nacionalnih manjina na visokoj razini. Što se tiče novinarskih sloboda i nepostojanje cenzure mislim da smo na još većoj razini. Mislim da nema nikakvog ozbiljnijeg razloga da bi se ova dobro funkcionirajuća koalicija raskinula", kazao je ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević uoči sjednice užeg kabineta Vlade. Poručio je da se Vlada ne boji nikakvog scenarija. Ne smatra važnim ni to što su na karnevalu u Kaštelima osim Pupovčeve spalili i lutku s likom premijera Andreja Plenkovića - tome "ne pridaje nikakvu pažnju osim maskenbalske".- U koaliciji je sve mirno, samo je kratko komentirao potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (HNS) uoči sastanka užeg kabineta u Vladi. Nije želio odgovarati na dodatna pitanja novinara.


U situaciji kada se odluke u Saboru donose s 80 ili 81 rukom, izlazak Pupovca iz koalicije ne bi doveo do destabilizacije, izjavio je zastupnik HDS-a i član vladajuće koalicije Branko Hrg novinarima pred Banskim dvorima.Izlazak SDSS-a značio bi troje zastupnika manje, što bi još uvijek značilo da vladajući imaju većinu. Pupovac o izlasku iz koalicije, kaže Hrg, nije razgovorao s ostalim koalicijskim partnerima tako da vjeruje da od toga neće biti ništa.- Koalicija sigurno neće izgoriti. Očekujem u utorak koalicijski sastanak na kojemu ćemo raspraviti niz važnijih tema, od širenja međunacionalne mržnje, slobode novinarstva do Uljanika, Agkoroka i pitanja ovrha, izjavio je Darinko Kosor (HSLS). Pupovčeve izjave nije shvatio kao prijetnje jer "svaka politička stranka ima pravo podržavati ili ne podržavati vladajuću većinu". Smatra kako treba razgovarati, a da prijevremeni izbori ne idu u korist građanima. "Najlakše je izać, teško je sudjelovati", zaključio je Kosor.   - Ne bu taj izašao iz koalicije, izjavio je predsjednik stranke rada i solidarnosti Milan Bandić novinarima ispred Gradske skupštine. Upitan misli li da se u Hrvatskoj širi netrpeljivost prema Srbima Bandić je uzvratio da je Zagreb multietničan, multikuturalan i multikonfesionalan grad, a on može govoriti o onome za što odgovara. Na upit ima li primjedbi na rad koalicije, Bandić je rekao kako ima primjedbi jedino na svoj rad, da treba bolje, jače i odgovornije i da je to sad čuo od građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!