Pupovac o strožim kaznama za ZDS: Otvoreni smo za rješenja koja će biti efikasna

22.04.2022.

13:25

Autor: HRT/IMS/V.G.

Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Na službenom obilježavanju Dana proboja logoraša uz premijera Andreja Plenkovića, ministre te predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, sudjelovali su i predstavnici Srpskog narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca i antifašista te Roma. Položili su i vijenac na Spomen-ploču na Romskom groblju Uštica, te zapalili svijeću kod "Zida boli" u Romskom memorijalnom centru.

Na pitanje o strožim kaznama za poklič ZDS, Milorad Pupovac je rekao kako su započeli razgovore oko pitanja sankcioniranja.

- To je prvi konkretan razgovor o tom pitanju. Vjerujemo da ćemo doći do suglasnosti, do rješenja koje će biti prihvatljivo svima. I Vladi, i predstavnicima organizacija naroda žrtava i antifašista, i dobro je da smo se pomakli u tom pogledu, rekao je.

- Otvoreni smo za rješenja koja će biti efikasna i koja će početi mijenjati stanje kakvo imamo. Pretpostavlja se da sudovi konačno trebaju imati ujednačenu praksu oko onoga što je definirano barem trima odlukama Ustavnoga suda RH u ovoj materiji, dodao je.

- Svi oni koji tome trebaju doprinijeti od DORH-a do Vrhovnog suda, to trebaju činiti. Postoji austrijska praksa, njemačka praksa, vidjet ćemo kakva će biti hrvatska. Mi smo za to da dođemo do rješenja oko kojega ćemo se usuglasiti i koje će donijeti rezultate, rekao je. 

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac je za izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića, da bi mu problem bio s njim sudjelovati na komemoraciji u Jasenovcu jer je rekao da je HV počinio etničko čišćenje u Oluji, naveo da uopće nije dostojna komentara.

- Bojim se da to nisu riječi dostojne spomena na ovom mjestu i u ovo vrijeme i da to nisu riječi koje su uopće dostojne ovoga mjesta i ovoga dana. I to je sve što bih rekao povodom onog što ste vi čuli, a ja nisam, rekao je Pupovac novinarima nakon komemoracije žrtvama ustaškoga logora Jasenovac.

Odgovorio je time na Milanovićevu izjavu Iz Jasenovca, nakon što je zasebno odao počast žrtvama, da bi imao problem kada bi na komemoraciji sudjelovao s predstavnicima Vlade, ali i s Pupovcem jer je, kako je naveo, u Saboru rekao da je Hrvatska vojska počinila etničko čišćenje u Oluji.

Pupovca prozvao i da je došao raditi na Filozofski fakultet jer je bio razmijenjen za fotokopirni stroj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!