10:49 / 23.08.2019.

Autor: HRT

Pupovac: Obratit ćemo se međunarodnim institucijama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac najavio je da će se obratiti međunarodnim institucijama.
Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac najavio je u petak da će se nakon nedavnih napada na pripadnike srpske nacionalne manjine obratiti međunarodnim institucijama zbog kršenja manjinskih prava i sloboda u Hrvatskoj te poručio kako "više nikoga ništa neće moliti niti tražiti".

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Najnoviji izgred dogodio se 21. kolovoza, kada je skupina maskiranih osoba u Uzdolju i Đevrskama upala u kafiće i fizički napala pripadnike srpske nacionalnosti koji su gledali prijenos utakmice Crvene zvezde, pri čemu je bilo ozlijeđenih osoba.

Nakon svega što se dogodilo načela međunarodnog poretka u Hrvatskoj su ozbiljno kompromitirana, ocijenio je Pupovac na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru. Poručio je kako će, bez obzira na sve, pronaći snage za borbu za poštovanje Ustava, "da u Hrvatskoj konačno zavlada mir i nitko ne bude proganjan zato što je drugačije nacije, vjere ili političkog uvjerenja, spolnog ili rodnog opredjeljenja".

Ustvrdio je kako je Hrvatska, nažalost, "jedina od zemalja bivše Jugoslavije zahvaćenih ratom u kojoj se i dalje ratuje, u kojoj ratujemo sami protiv sebe, koristeći dio građana srpske nacionalnosti kao povod i opravdanje". Vrijeme je da se to promijeni, kaže Pupovac.

Upitan za komentar činjenice da predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović još nije osudila napad na Srbe u Uzdolju, Pupovac je odgovorio kako "postoje adrese od kojih ne očekuje ništa".

SDSS se ne želi upletati u predizbornu kampanju i nikome biti povod za skupljanje političkih bodova.

- Koliko smo zgroženi napadima, isto toliko smo zgroženi i nespremnošću da se prepozna klima i atmosfera u kojoj je to moguće, kazao je.

U vezi s konstatacijom premijera Andreja Plenkovića kako se ne radi o klimi nasnošljivosti prema manjinama, već izoliranom izgredu te da Vlada smanjuje polarizacije u društvu, Pupovac je rekao kako je to "ozbiljna politička katastrofa".

Na upit što još radi u vladajućoj koaliciji Pupovac je rekao kako mu je "odgovor na vrh jezika, ali ga danas neće dati".

- Dok podržavamo Vladu, to će se znati, dodao je.

Vladini pokušaji ograničavanja mržnje i nasilja su neuspješni

- Vlada je pokušala ograničiti govor mržnje, netolerancije i nasilja, policija nastoji djelovati ažurnije nego prije. Nažalost, sve ovo što se događa oko nas jače je od toga što Vlada čini, ocijenio je Pupovac.

Rekao je i da neće više odgovor tražiti na mjestu na kojem ga, kaže, nisu dobili. 

- Od danas naše će aktivnosti biti usmjerene na zaštitu vrijednosti institucija međunarodnog poretka koje se, nažalost, u Hrvatskoj ne poštuju kada su u pitanju Povelja UN-a, NATO-a, pristupni ugovor EU-a, a o Vijeću Europe u kojem imamo glavnog tajnika da i ne govorimo, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!