Pupovac: Treba odmrznuti zamrznute odnose Hrvatske i Srbije

07.04.2022.

15:13

Autor: T.D./HRT/Hina

Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je da treba "odmrznuti zamrznute odnose" Hrvatske i Srbije pogotovo u kontekstu promijenjenih okolnosti na jugoistoku Europe zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pupovac je kazao da pobjeda Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji nije "novina", ali su novina "ukupne okolnosti" na jugoistoku Europe koje "mogu biti pod utjecajem rata u Ukrajini" i "ukupnog tektonskog poremećaja na širem europskom i svjetskom prostoru".

- U tom kontekstu mislim da političke razlike koje postoje između Zagreba i Beograda i otvorena pitanja ne bi smjela biti prepreka za novi iskorak u suradnji, kazao je Pupovac novinarima.

- Treba odmrznuti zamrznute odnose. To treba biti jasna svijest u Beogradu i Zagrebu, dodao je.

Upitan o izjavama Veselina Šljivančanina, bivšeg pukovnika Jugoslavenske armije osuđenog zbog zločina na Ovčari, na provladinoj televiziji Happy TV, Pupovac je kazao kako ne prati takve istupe. Šljivančanin je, primjerice, govorio da se ruska vojska bori protiv ukrajinskih "nacista", slično kao što se on u Vukovaru borio protiv hrvatskih.

- One, koji bez obzira gdje to bilo ne uviđaju opasnost toga rata po naš prostor. One koji ne uviđaju posljedice velikih sila po mir u Europi i po mir u našem dijelu Europe, a mogu dolijevati na neki način ulje na vatru, te ljude ne bi trebalo pripuštati u javni prostor, kazao je Pupovac.

- Odgovorne državne i medijske politike bi o tome trebale voditi računa, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!