19:59 / 25.08.2020.

Autor: T.D./Tema dana/HRT

Pupovac u Temi dana: Poslane su snažne poruke bez obzira na tonove i sadržaje

-

-

Foto: - / -

U Gruborima je održana komemoracija za šestero srpskih civila ubijenih nakon akcije Oluja.
U Gruborima je održana komemoracija za šestero srpskih civila ubijenih nakon akcije Oluja. Počast žrtvama odali su predstavnici hrvatske Vlade i srpske nacionalne manjine, prvi put u nazočnosti izaslanika predsjednika Srbije. Gost Teme dana HTV-a bio je Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a koji je rekao da su poslane snažne poruke u Gruborima.

- Grubori: 25. godišnjica zločina nad srpskim civilima
- Vulin o komemoraciju u Gruborima

- Značaj je velik, poslane su snažne poruke bez obzira na tonove i sadržaje. Osuda zločina, sućut prema stradalima, poštovanje prema žrtvama i sućut prema onima koji ih se sjećaju i okretanje prema budućnosti. Ostavljanje rata i ratnih strahota u najboljim komemorativnim praksama koje su moguće. To ste vidjeli danas i vidjet ćete i ubuduće. Sve više u zajedničkim gestama, rekao je Milorad Pupovac.

Iskoraci vlade u Srbiji

Milorad Pupovac rekao je kako su se dogodile dvije stvari koje su pokazale da službeni Beograd čini prvi korak, prve geste u odnosima s Hrvatskom.

- Prvo, primljeni su predstavnici hrvatskih institucija u Republici Srbiji od strane predsjednika Vučića i razgovarano je o vitalnim temama za hrvatsku zajednicu, uključujući njihovu participaciju u izvršnim tijelima vlasti u Republici Srbiji i u pokrajini. Drugi, danas je bio posebni izaslanik predsjednika Vučića, gospodin Matić koji se bavi nestalima u odnosima Hrvatske i Srbije. To su poruke koje govore: idemo se baviti pitanjem manjina, tamo gdje pitanja nisu riješena i nestalima kao jednoj od najbolnijih tema, rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac ističe kako je danas Veran Matić rekao kako vjeruje da će Aleksandar Vučić također napraviti gestu, odati pijetet i poštovanje prema hrvatskim žrtvama.

- Dijelim to vjerovanje i nije nerealno očekivati da će Vučić to u sljedećem periodu napraviti, posebno ako se nastave razgovori koji su počeli jučer između najviših predstavnika Republike Hrvatske i gospodina Matića, dodao je.

Nestali

Milorad Pupovac rekao je kako se s pitanjem nestalih bave već dvije godine. 

- I zahvaljujući našim prvim kontaktima s ministrom Medvedom, i onome što je prethodilo dogovoru o svemu onom što se dogodilo od 5. kolovoza pa do danas, i što će se događati u sljedećim mjesecima, mi ćemo svoju aktivnost nastaviti, rekao je Pupovac.

Milorad Pupovac je istaknuo kako je vrlo bitno da se utvrdi sudbina nestalih kako Hrvata, tako i Srba.

- Nama je najvažnije da njihove obitelji saznaju što je s njihovim najbližima, da se dođe do posmrtnih ostataka za one za koje se utvrdi da su stradali i da se s druge strane na dostojanstven način pokaže pijetet od strane predstavnika državnih vlasti prema ljudima koji se traže, rekao je Pupovac.

Predrasude tko je Hrvat, a tko je Srbin

- Nažalost, puno više je mladih nego starih opterećeno tim pitanjem. To je moje iskustvo u Hrvatskoj i Srbiji. Mladi ljudi ne znaju što je bio zajednički život. Znaju samo ratna iskustva, ratne poruke, priče i podjele. Sada je konačno vrijeme da se ta priča počne mijenjati. Da se mladi  znaju odnositi s poštovanjem prema vlastitom stradanju bliskih i kako se odnositi prema stradanjima svojih sugrađana. To što mi radimo i očekujemo da se napravi s mladima na stadionima, koncertima i školama, to su veliki reformski koraci koji će slijediti u nekom skorijem razdoblju, rekao je Pupovac. 

Milorad Pupovac je istaknuo kako odrasli imaju odgovornost zaustaviti širenje mržnje koja je proizvedena ratom, a koje su politike na neki način nastavljale širiti.

- Kao što su Plenković, Milanović i predstavnici srpske zajednice odlučili taj trend promijeniti, zaključio je Pupovac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!