Pusić: Deklaracija o položaju Hrvata u BiH je neprihvatljiva

10.12.2018.

16:00

Autor: HRT

default error photo
Saborska zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić poručila je kako je Deklaracija o položaju Hrvata u BiH na više razina neprihvatljiva i smatra da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnje poslove susjedne zemlje.
Saborska zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić poručila je kako je Deklaracija o položaju Hrvata u BiH na više razina neprihvatljiva i smatra da se Hrvatska ne bi trebala miješati u unutarnje poslove susjedne zemlje.

- Prihvaćen prijedlog Deklaracije o položaju Hrvata u BiH 

Saborski Odbor za Hrvate izvan Hrvatske podržao je u četvrtak većinom glasova ažurirani prijedlog Deklaracije Hrvatskog sabora o položaju Hrvata u BiH, koji je usuglašen s Vladom s ciljem da se ona donese do kraja ove godine. Cilj je Deklaracije jačanje ustavnog i stvarnog položaja Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH. "Ne mislim da bi Hrvatski sabor trebao donositi deklaraciju, čitala sam prvu i drugu verziju, treća je u izradi, i mislim da je na više razina neprihvatljivo. Što se tiče instrukcija da se Hrvatska treba miješati u unutarnje poslove BiH, to je neprihvatljivo, i na to su reagirala tri bivša europska povjerenika", poručila je Pusić na marginama konferencije Visoke škole međunarodnih odnosa Dag Hammarskjold posvećene 70. godišnjici Deklaracije UN-a o ljudskim pravima.

"Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na to pristojnijim riječima, ali gotovo identično kao Milorad Dodik, to vam već dovoljno govori o cijeloj situaciji", objasnila je Pusić.

Hrvatska je u subotu odbacila optužbe trojice bivših predstavnika međunarodne zajednice u BiH da se miješa u unutarnja pitanja te države i optužila ih da su oni djelomično krivi što hrvatski narod nije jednakopravan s bošnjačkim i srpskim.

Pusić smatra da bi se Hrvatska trebala suzdržati, a da je deklaracija "direktno protiv hrvatskih interesa u okviru Europe i u okviru interesa Hrvata u BiH".
Bivša ministrica također vjeruje da će ova deklaracija uništiti hrvatski ugled u Europi, gdje bi se trebala boriti za eurointegracije BiH. "Hrvatska bez ugleda, a to čini ovom deklaracijom, ne može pomoći ni samoj sebi". Potvrdila je da je druga verzija deklaracije blaža od prve, a novinare je uputila da sami pronađu kojih je šest stavki dodatnog financiranja izbačeno iz deklaracije.

Njezin nekadašnji zamjenik u MVEP-u, saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović, poručio je kako su poznata stajališta Hrvatske o BiH. "Hrvatska stajališta za BiH su poznata, ne vidim nikakvu dodatnu vrijednost prihvaćanjem deklaracije, mislim da to nije najbolji način za borbu za ravnopravnost Hrvata u BiH", kazao je. "Postoje bolji načini za realizaciju ustavnopravnih prava Hrvata u toj zemlji. Hrvatska mora poticati unutarnje političke procese", rekao je Klisović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!