13:36 / 08.12.2018.

Autor: HRT

Pustare srušiti ili zaštititi?

-

-

Foto: - / -

Prije dvije godine, baranjska je općina Kneževi vinogradi s 9 milijuna kuna državnog novca pokrenula izgradnju zgrade za preostale stanovnike okolnih pustara Jasenovac i Sokolovac.
Prije dvije godine, baranjska je općina Kneževi vinogradi s 9 milijuna kuna državnog novca pokrenula izgradnju zgrade za preostale stanovnike okolnih pustara Jasenovac i Sokolovac. Većinom starije stanovništvo tako bi se zbrinulo u novim stanovima, a pustare bi se rušile. U međuvremenu, osječka Gradnja završila je u stečaju, radovi već sada kasne jednu godinu, stanovnika je sve manje, a dio javnosti protivi se rušenju pustara.

Tvrtka u stečaju skida skele s gradilišta. Umjesto da primi dvadesetak obitelji s okolnih pustara, zgrada u Kneževim Vinogradima će novog izvođača čekati još najmanje jednu zimu. A sve ih je manje.

Na obzoru beskrajnih baranjskih polja kraj Kneževih Vinograda, skrivene od pogleda slučajnih prolaznika, pronalazimo posljednje stanovnike pustare Sokolovac.

"Nema ni vode, nema ni struje, nema ni prevoza, nemamo nigdje ništa, ni trgovine, nigdje ništa, čovječe, nemamo se gdje ni istuširati, evo, da čovjek kaže", rekla je Nevenka Stijepić Mandić.

Pamte i bolje dane. Krajem 19. stoljeća austro-ugarsko radničko naselje imalo je 200-tinjak stanovnika. Danas, samo jedan beljski pogon.

"Tu možemo i umrijet, niko ne bi zna za nas". kaže Nevenka.

Par kilometara dalje, u pustari Jasenovac ista slika. Ni telefona, ni struje, ni trgovine ni liječnika.

"Dobro sam živjela dok moji nisu pomrli, troje. A sad imam socijalku, može se živit od osamsto kuna, može se", kaže Anka Kedveš.

Tako govore oni koji u 21. stoljeću sanjaju pitku vodu.

"Pustare nemaju ni pitku vodu, recimo, Jasenovac i Sokolovac, pa im eto nosimo pitku vodu, pomažem u kući što treba", kaže Marija Medvedec iz Udruge Izvor, Kneževi Vinogradi.

I dok zaboravljenim biserima panonske arhitekture prijete buldožeri, rađaju se ideje za novi život pustara.

"To je ta specifičnost, što je u sred polja nastalo radničko naselje koje nema veze sa seoskim načinom života. Znači pustaraši imaju jednu totalno drugačiju priču i drugačiji život koji bi također trebalo zaštititi", smatra Mislav Matišić iz Građanske inicijative Ne rušite više staru Baranju.

"Može biti turistička, može biti i proizvodna funkcija. Već neke ideje postoje, recimo cijela Slavonija i Baranja nema muzej poljoprivrede", ističe Dinko iz Udruge Zeleni Osijek.

O ljepoti ravnice i prošlim vremenima svjedočit će uskoro samo mrtvi. Ako se ovom kraju ne udahne novi život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!